Als ondernemer is het handig om een zakelijke bankrekening te openen. Nu zijn er nogal veel banken waar je een rekening kan openen, dus hoe weet je weet je nu wat de beste bank is? Ik ga het je in deze blog allemaal vertellen.

Waarom een zakelijke bankrekening?

De overheid stelt het je niet verplicht om een zakelijke bankrekening te nemen, toch is het wel handig om dit te doen. In de algemene voorwaarden van de meeste banken staat namelijk opgenomen dat jij je privé rekening niet als zakelijke rekening mag gebruiken. Om te zorgen dat je je netjes aan de algemene voorwaarden van de bank houdt en proberen voorkomt is het handig om een zakelijke rekening te openen. Gelukkig zitten er aan de zakelijke rekening ook genoeg voordelen, dus zo erg is het allemaal niet. Lees vooral even door en dan lees je alles over de voordelen van de zakelijke rekening.

Waar moet je op letten bij het openen van een zakelijke bankrekening?

Wat vooral van belang is weet wat je van een bank wilt. Maak duidelijk voor jezelf wat je eisen zijn. Wil jij wekelijks binnen kunnen lopen bij de bank in het dorp, dan is het wel handig om ook een bank te kiezen die ook in je dorp gevestigd zit. Daarnaast is het handig om een budget te bepalen. De prijs die je voor een zakelijke rekening betaald verschilt namelijk heel erg. Het is van belang dat je een wensenlijstje maakt en aan de hand van die wensen kijkt welke bank er het meest geschikt is voor jou. De kosten die jij maakt voor je bankrekening bevatten 0% BTW en mag je natuurlijk boeken als zakelijke kosten in jouw boekhouding.

Verschillende banken

Er zijn heel veel verschillende banken waar je een rekening kan openen. Ik ga ze niet allemaal bespreken, maar ik pak er een aantal uit die ik het bespreken waard vind. Er zit veel prijsverschil in bij verschillende banken waar je een rekening kunt openen. Over het algemeen is een zakelijke rekening duurder dan een privé rekening, het is helemaal niet zo gek als je kritisch naar deze kosten kijkt.

N26

N26 is een grote en internationale bank. Ze zijn volledig mobiel en je krijgt een gratis betaalrekening en creditcard waarmee je je bankzaken vanaf je mobiel kunt regelen. Ze beschikken over de nieuwste technologische snufjes die jouw bankzaken leuker, simpeler en overzichtelijker maken. Toch heb ik nog nooit een ondernemer gehoord die hier een bankrekening heeft. Zelf heb ik hier daarom ook helemaal geen ervaring mee.

Knab

Knab is een andere volledig mobiele bank. Heel veel ondernemers hebben hun zakelijke rekening bij Knab lopen. Het grote voordeel van Knab is dat zij de voordeligste bank in Nederland zijn én dat je zonder extra kosten spaarrekeningen en betaalrekeningen kan openen. Niet zo gek dus dat veel zpp’ers bij deze bank een bankrekening hebben. Helaas is deze bank niet toegankelijk voor iedere ondernemer. Momenteel helpen zij enkel ondernemers die een eenmanszaak hebben. Heb jij een andere rechtsvorm, dan zal je nog even verder moeten lezen voor je je ideale bank gevonden hebt. De kosten van Knab bedragen €6,- per maand, starters krijgen de eerste 12 maanden 50% korting.

Doordat je bij Knab verschillende rekeningen kunt openen, kan je hier ook heel makkelijk potjes maken om je financiën mee te regelen.

Bunq

Een andere fijne en mobiele bank is Bunq, dit is ook een moderne bank met veel mogelijkheden en lage kosten. De kosten variëren tussen de €2,99 en €19,99 afhankelijk van je wensen. Veel ondernemers die niet bij Knab terechtkunnen door hun rechtsvorm komen uit bij Bunq. Hier kan je namelijk ook met potjes werken doordat je eenvoudig en kosteloos extra rekeningen kan openen.

Grotere bekende banken

Natuurlijk kan je bij alle grote banken, zoals de ING, de Rabobank en de ABN AMRO, ook eenvoudig een rekening openen. Als je ervoor kiest om hier een rekening te openen zou ik vooral kijken naar de bank waar je nu zit. Deze grote banken zijn namelijk relatief duur en hebben naast een fysiek gebouw waar je binnen kan wandelen weinig voordelen.

ASN Bank

Als je veel waarde hecht aan een duurzame bank dan ben je bij de ASN Bank i op de juiste plek. Naast dat deze bank duurzaam is, is het ook nog een relatief goedkope bank. De eerste 3 maanden krijg je gratis cadeau en daarna bedragen de kosten €6,50 per maand. Deze bank is toegankelijk voor ondernemers met een eenmanszaak of bv die maximaal 2 werknemers in dienst hebben.

Triodos

Een andere bank die veel waarde hecht aan duurzaamheid is Triodos, naar eigen zeggen zijn zij zelfs een van de duurzaamste banken van de wereld. Als je meer werknemers in dienst hebt dan de ASN Bank toestaat en waarde hecht aan een duurzame bank dan is dit een mooie optie. De kosten van de bank bedragen €12,50 per maand.

Voordelen van een zakelijke bankrekening

Een zakelijke rekening heeft verschillende voordelen voor ondernemers ten opzichte van een privé rekening.

Overzichtelijker voor de administratie

Het is een stuk overzichtelijker voor de administratie. Zo weet je een stuk makkelijker welk geld van je onderneming is en welk geld je privé mag en kan uitgeven. Daarnaast is het ook een stuk eenvoudiger voor de boekhouder, accountant of belastingadviseur, die ziet in een oogopslag wat de bedrijfskosten zijn.

Geen box 3 belasting

Heb jij een vermogen boven de €50.000 (2021) of indien je een fiscaal partner hebt een vermogen boven de €100.000? Dan is het belastingtechnisch voordeliger om een spaarrekening in je bedrijf te hebben. De zakelijke bankrekening wordt namelijk niet bij het vermogen opgeteld, omdat deze in box 1 valt. Als jij daarom je spaargeld op een zakelijke bankrekening laat staan betaal jij ook minder belasting.

Professionele uitstraling

Een zakelijke bankrekening heeft het voordeel dat het er professioneel uit ziet. De naam van jouw bedrijf staat dan namelijk bij de betaling en dat ziet er wel net zo netjes uit. In mijn geval staat er EMMA VERSCHURE, omdat mijn bedrijf mijn naam draagt en daar verschillende handelsnamen onderhangen. Houdt daar wel rekening mee als je het ook hebt ingericht op de manier zoals ik dat heb gedaan.

Is was alle informatie over een zakelijke bankrekening op een rijtje voor je. Hopelijk heeft deze blog bijgedragen aan het maken van de keus voor de juiste zakelijke bankrekening.

Heb je hulp nodig met je belastingaangiften of heb je andere belastingvragen? Stuur mij dan snel een email en dan help ik je verder.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?