Per 1 juli gaat er een nieuwe btw wetgeving in voor webshops en diensten voor Nederlandse ondernemers. Als je ondernemer bent die goederen levert binnen de EU aan mensen die geen btw aangifte doen (particulieren bijvoorbeeld) ga je de nieuwe wetgeving merken.

Deze nieuwe belastingwetgeving houdt in dat je de btw meestal dient aan te geven in het land van de afnemer. Hiervoor dien je het éénloketsysteem te gebruiken. Dit geldt ook voor ondernemers die diensten leveren aan bijvoorbeeld particulieren in de EU. Vanaf 1 juli 2021 gaat deze nieuwe Europese regeling in. Hieronder lees je de gevolgen die het voor jou kan hebben.

Btw voor webshops die goederen leveren binnen de EU

Huidige situatie

Momenteel geldt voor de meeste zzp’ers dat zij gewoon het Nederlandse btw-tarief in rekening brengen bij de klant en deze btw dragen zij dan in de aangifte omzetbelasting af aan de Nederlandse Belastingdiest. Op het moment dat de verkopen aan de inwoners van 1 land boven een drempelbedrag liggen (verschilt per land, zit tussen de €25.000 en €100.000) dan dien je het btw bedrag van dat land in rekening te brengen. De meeste zzp’ers zullen niet over deze grens komen en dus brengen zij gewoon de Nederlandse btw in rekening bij de verkopen.

Lees ook: 6 tips om te zorgen dat jij je btw aangifte kunt betalen

Nieuwe situatie per 1 juli 2021

Per 1 juli 2021 zullen de drempelbedragen per EU-land komen te vervallen. Er komt 1 drempelbedrag voor alle EU-landen bij elkaar, deze bedraagt €10.000 per kalenderjaar. Dit geldt ook enkel voor leveringen aan klanten die geen btw aangifte hoeven te doen, zoals particulieren of btw-vrijgestelde organisaties.

Indien de omzet lager is dan €10.000 dan breng je gewoon de Nederlandse btw in rekening. Je doet dan dus gewoon de Nederlandse btw aanigfte en je betaalde Nederlandse btw.

Zodra de omzet hoger is dan €10.000,- dien je de btw van het EU-land waar de goederen of digitale diensten aan geleverd worden te berekenen. In de btw-aangifte dien je dan de nieuwe Unieregeling te gebruiken. Dan kan je binnen het éénloketsysteem (te vinden op mijn belastingdienst zakelijk) ieder kwartaal de btw-aangifte en betaling afhandelen.

Voorbeeld

De omzetdrempel van Italië is tot 1 juli 2021 €100.000, van Spanje is die €35.000 en van Duitsland €100.000. Met je webshop behaal je een omzet in Italië van €65.000, in Spanje van €20.000 en in Duitsland van €35.000. In deze drie landen blijft de omzet dus onder de omzetdrempel en betaal je gewoon de Nederlandse btw over de buitenlandse omzet.

Vanaf 1 juli zullen deze omzetdrempels per EU-land komen te vervallen. In de bovenstaande situatie kom je boven de €10.000 uit en dat betekend dat je je dient te registreren bij de belastingdiensten van de EU-landen waar je goederen aan levert, in dit geval dus Italië, Spanje en Duitsland. Voor jou heeft dit als gevolg dat je de btw van deze landen ook in rekning brengt en je in deze landen ook de btw-aangifte moet doen. Je betaalt dan btw aan Italië, Spanje en Duitsland.

Om het wat makkelijker te maken kan je ook gebruik maken van de Unieregeling. Je doet elke kwartaal de aangifte dan binnen het nieuwe éénloketsysteem voor alle leveren binen de EU en je betaalt alle btw in 1 keer. De Belastingdienst maakt dan in orde dat de btw ook daadwerkelijk bij de juiste landen terecht komt, in dit geval Italië, Spanje en Duitsland.

Indien je de Unieregeling gebruikt voor de btw-aangifte van afstandsverkopen van goederen dan moet je deze regeling ook gebruiken voor de diensten die je levert aan particulieren van de andere EU-landen waardoor je de btw moet betalen van dat land.

Btw voor webshops die goederen leveren van buiten de EU

Situatie nu

Indien je goederen levert van buiten de EU rechtstreeks aan particuliere klanten binnen de EU (bijvoorbeeld dropshippen) dan is er een vrijstelling van invoer-btw indien de waarde per zending onder de €22 ligt. 

Situatie na 1 juli 2021

De vrijstelling van de invoer-btw vervalt voor zendingen van buiten de EU met een maximale waarde van €22.

Indien de invoer van goederen een waarde van maximaal €150 per zending heeft, dan mag je de nieuwe invoerregeling gebruiken. Je kan dan binnen het éénloketsysteem iedere maand de btw aangifte en de betaling in 1 keer doen. Je betaald geen geen invoer-btw.

Diensten leveren aan particulieren

Momenteel is het zo dat als je diensten levert aan particulieren in andere EU-landen waarover je de btw moet betalen in dat land, je dient te overleggen met de Belastingdienst van dat land hoe jij de btw kunt betalen. Met de ingang 1 juli kan je hiervoor de Unieregeling gebruiken door gebruik te maken van het éénloketsysteem. 

Wil je meer weten over de nieuwe btw regels voor webshops bedrijven? Neem dan contact op via de email: emma@www.emmastaxlaw.nl. Indien je hulp kan gebruiken met jouw belastingaangiften kan je hier een gratis kennismakingsgesprek inplannen.

EHBO Masterclass

Replay masterclass

Eerste Hulp Bij Omzetbelastingaangifte

Dit leer je tijdens de masterclass:

  • De btw deadlines
  • Gevolgen als je geen aangifte doet
  • Welk tarief je wanneer dient toe te passen
  • Welke btw je wel en niet mag terug vragen
  • Inkopen en verkopen met het buitenland
  • Nog wat handige btw regels
  • Het lezen van de aangifte
  • De btw-aangifte doen
  • IPC aangifte doen
  • Q&A bomvol goede vragen!
×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kan ik je helpen?