Als je ondernemer bent, kun je ervoor kiezen om je auto privé te rijden of ‘m op de zaak te zetten. Vaak wordt er heel enthousiast geroepen: ‘ooh, ik koop X wel op de zaak!’ Hoewel aankopen ‘op de zaak’ heel vaak voordelig kan zijn, is dat met een auto niet altijd het geval. Je kunt namelijk kiezen om je auto zakelijk aan te schaffen óf je kiest ervoor om je auto privé te hebben en zakelijke kosten bij je bedrijf in rekening brengen. Waar ga je voor? Auto op de zaak of privé?
Lees ook: Riskeer nooit meer een btw-boete met deze 7 tips!
Auto privé rijden
Heb je de auto privé gekocht, maar gebruik je ‘m toch voor zakelijke doeleinden? Dan kun je 19 cent per gereden kilometer belastingvrij in rekening brengen bij jouw bedrijf. Als je dus veel zakelijke kilometers maakt, kan het wel eens interessant zijn om je auto privé te houden en dus de kilometers bij te houden.
Wil je leasen in plaats van kopen? Bedenk dan dat privé leasen vaak een stuk duurder is dan zakelijk leasen. Hier ga ik straks dieper op in.
Auto op de zaak zetten
Als je een auto op de zaak hebt gekocht, kun je de kosten zakelijk aftrekken. Dit betekent dat je de wegenbelasting, brandstof, onderhoud en verzekeringen zakelijk mag opvoeren. Dit kan zeker voordelig zijn ten opzichte van je auto privé aanschaffen. Het is niet alleen maar feest als je de auto op de zaak koopt, je hebt namelijk ook te maken met bijtelling. ‘HUH? Bijtelling?’, hoor ik je al zeggen. Dat leg ik hieronder uit!
Welke kosten je van de auto wel en niet op de zaak mag zetten lees je hier.
Hoe zit het met bijtelling?
Als je een auto op de zaak gekocht hebt, wil de Belastingdienst dat je een compensatie doorvoert voor privé gereden kilometers. Als je je auto privé rijdt, heb je te maken met een eventuele bijtelling. Dit houdt in dat er een fiscale bijtelling van de cataloguswaarde of de dagwaarde van de auto bij de winst uit onderneming wordt opgeteld, je betaalt dan meer belasting.
Als je nu een auto koopt, dan gelden de volgende bijtellingstarieven voor je auto:
- Volledig elektrische auto: 16% bijtelling van de cataloguswaarde tot €40.000, het bedrag erboven bevat 22% bijtelling. Dit geldt 5 jaar.
- Normale auto: 22% bijtelling van de cataloguswaarde.
- Jongtimer (auto’s van 15 jaar en ouder): 35% bijtelling van de dagwaarde. Als de auto volledig elektrisch is, dan is de bijtelling 17% van de dagwaarde.
Als je je zakelijke auto niet of nauwelijks voor privé doeleinden gebruikt, hoef je geen bijtelling te betalen. Deze grens ligt bij 500 kilometer. Om aan te kunnen tonen dat je minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden hebt gereden, is het belangrijk om je gereden kilometers bij te houden, oftewel: de rittenadministratie. Ja, ik weet het, wéér iets wat je moet bijhouden, maar het is zeker de moeite waard! Als jij kunt aantonen dat je onder die 500 kilometer privé hebt gereden, kan het je wel duizenden euro’s bijtelling schelen! Hierbij is het wel van belang dat je echt een sluitende rittenadministratie bijhoudt.
Wat is voordeliger: kopen of leasen?
Er zitten verschillende voordelen aan zowel kopen als leasen. Er is dus niet één keuze goed, het hangt van je situatie af en van wat je graag wilt. Ik zal even kort uitleggen wanneer je kiest voor kopen of leasen:
Auto kopen
Kun je het bedrag in een keer betalen en kun je het in de toekomst ook wel missen? Wil je de auto voor een langere tijd gebruiken en dus het aankoopbedrag over een langere periode afschrijven? Dan is een auto kopen misschien wel iets voor jou. Als je je auto besluit op de zaak te kopen, kun je de btw terugvorderen en bovendien de kosten zakelijk opvoeren.
Auto leasen
Ben je van plan om binnenkort een grote uitgave of investering te doen? Dan kan het interessanter zijn om een auto te leasen. Je betaalt namelijk een lager bedrag dan als je een auto moet aanschaffen. Met leasen hou je dus in eerste instantie geld vrij voor andere uitgaven. Een ander voordeel van leasen is dat je een vast bedrag per maand betaald, inclusief verzekeringen en onderhoud. Je betaalt dus 1 bedrag per maand, en dat is het. Een nadeel van leasen is wel dat je niet zomaar de auto kunt opzeggen en je bent vaak duurder uit dan een auto kopen, op de langere termijn.
Wat kies je uiteindelijk: een auto van de zaak of privé?
Nu ik je heb uitgelegd welke voordelen er zitten aan een auto op de zaak, privé, kopen of leasen, wat kies je dan uiteindelijk? Hiervoor is het belangrijk om te schatten hoeveel kilometers jij gaat rijden, voor zowel privé als zakelijk. Daarnaast is het relevant wat voor auto jij hebt en dus welke bijtelling je zou moeten betalen. Een duurdere auto zorgt voor meer bijtelling, een elektrische auto heeft weer minder bijtelling dan een diesel/benzine. Reken voor jezelf dus uit hoeveel je wilt rijden, zakelijk of privé, en hoe hoog de bijtelling zal zijn. Uiteindelijk kun je zo kiezen wat het voordeligst voor jouw situatie is!
Kan jij hulp gebruiken bij je boekhouding of heb je andere vragen over financiële kwesties? Neem dan contact op via emma@www.emmastaxlaw.nl en dan help ik je verder.