Als ondernemer mag je verschillende belasting aangiften doen, maar wat is nu het verschil tussen de inkomstenbelasting en de omzetbelasting? Ik krijg hier veel vragen over, dus ik leg het je heel graag uit.

Vier keer per jaar mag jij de aangifte omzetbealsting (ook wel btw aangifte) doen en één keer per jaar ook nog eens de aangifte inkomstenbelasting. Veel ondernemers die niet begrijpen hoe belastingen werken denken dat de Belastingdienst ze dubbel laat betalen, maar dat klopt gelukkig niet. Omdat er veel verwarring bestaat tussen de verschillende soorten belastingaangiften leg ik je graag uit hoe het allemaal in zijn werk gaat.

De inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting dien je te betalen als je in Nederland woont of werkt. De belasting wordt geheven over het inkomen wat jij hebt en het wordt opgedeelt in drie verschillende categorieën:

  • Box 1: inkomen uit wonen en werken
  • Box 2: inkomen uit aanmerkelijk belang
  • Box 3: inkomen uit sparen en beleggen

De winst die jij met je onderneming behaalt valt in box 1, net zoals de baan in loondienst en het koophuis waarin jij woont. In box 2 valt het aanmerkelijk belang, indien jij minimaal 5% van de aandelen van een bv bezit wordt de dividenduitkering in box 2 belast. En in box 3 valt het bedrag van jouw spaargeld, tweede huis, je crypto en je beleggingen. Binnenkort zal er een blog verschijnen met uitleg hoe de verschillende boxen werken.

Voor de inkomstenbelasting wordt er gekeken naar de winst, dat is dus jouw behaalde omzet minus de kosten die jij gemaakt hebt voor jouw onderneming. Daarnaast zijn er nog belastingvoordelen, zoals de startersaftrek als je aan het urencriterium voldoet als starter. Hierdoor hoef je minder belasting te betalen. Let op, bij een baan in loondienst draagt de werkgever de belasting al af aan de Belastingdienst (loonbelasting). Als ondernemer gebeurt dit niet en ben jij er zelf verantwoordelijk voor. Hou hier geld voor opzij, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

De inkomstenbelasting dien je één keer per jaar te doen en kan je vanaf maart doen over het jaar daarvoor. Je krijgt hiervoor twee maanden de tijd, maar indien dit niet lukt kan je hiervoor uitstel aanvragen.

Benieuwd hoeveel inkomstenbelasting jij dient te betalen? Lees dan zeker dit artikel.

De omzetbelasting (btw)

De omzetbelasting, beter bekent als de btw, betaal je in de meeste gevallen vier keer per jaar. In januari, april, juli en oktober mag je deze aangifte doen. Vergeet dit niet, want het kan dure boetes opleveren.

Btw betaal je over de omzet die jij in een periode hebt verdient, de btw die je dient af te dragen hoef je niet uit eigen zak te betalen. Je hebt deze namelijk al rechtstreeks bij de klant in rekening gebracht. Om het proces wat eenvoudiger te maken, zijn ondernemers het doorgeefluikje van afnemer naar Belastingdienst

Btw is niet van jou en btw het wordt nooit van jou. Jij bent slechts het doorgeefluikje van klant naar Belastingdienst.

btw tip die je moet onthouden

Als jouw uitgaven aan de voorwaarden voldoen mag je de betaalde btw in de aangifte terug vragen. Hierdoor zal je minder belasting af hoeven te dragen dan je hebt gereserveerd. Met dat geld kan je bijvoorbeeld weer extra investeren in je onderneming. 

Verschil inkomstenbelasting en omzetbelasting

Tussen de inkomstenbelasting en de omzetbelasting zitten weinig overeenkomsten. Zo betaal je de belastingen over een ander bedrag en met een ander doel. Maar ook de opzet de belastingen is totaal anders. Zo krijg jij na het doen van de aangifte inkomstenbelasting een definitieve aanslag thuis gestuurd waarop staat welk bedrag jij dient te betalen. Bij de omzetbelasting is dit niet, jij ziet het bedrag staan en dient dit zelf over te maken met de betaalgegevens die je dan ook direct krijgt.

Belangrijk om te onthouden:

  1. Je betaalt de belasting niet dubbel
  2. Beiden belastingen hebben hun eigen regels
  3. Je betaalt belasting over totaal verschillende dingen
  4. Wacht bij de btw aangifte niet op een brief
  5. Inkomstenbelasting doe je 1 keer per jaar
  6. Omzetbelasting doe 4 keer per jaar
  7. Snap je iets niet, zoek dan hulp

Wil je meer weten over het verschil tussen de inkomstenbelasting en de omzetbelasting, reageer dan hieronder met je vraag. Indien je hulp kan gebruiken met jouw belastingaangiften kan je hier een gratis kennismakingsgesprek inplannen.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kan ik je helpen?