De aangifte inkomstenbelasting dient in 2021 gedaan te worden vóór 8 mei. Ben jij het vergeten om de aangifte inkomstenbelasting te doen? Lees dan snel verder wat de gevolgen voor je zijn. De gevolgen gelden enkel voor de inkomstenbelasting, indien je voor een andere belastingsoort de aangifte vergeet te doen zullen andere gevolgen gelden.

Elk jaar dien jij belastingaangifte te doen, normaal gesproken krijg je tot 1 mei de tijd, maar wegens de grote storingen van de Belastingdienst die in de eerste week van maart waren, kregen we tot 8 mei de tijd. De inkomstenbelasting is een aanslagbelasting, na het indienen van jouw aangifte zal de inspecteur van de Belastingdienst een aanslag opstellen met daarop de definitief te betalen belasting. Lukt het je niet om aangifte te doen binnen het termijn, vraag dan uitstel aan voor de aangifte. Indien het termijn verstreken is, is het niet meer mogelijk om digitaal uitstel aan te vragen. Lees hier hoe je uitstel kan aanvragen

Uitnodiging tot het doen van aangifte

Het kan zijn dat je van de Belastingdienst een uitnodiging hebt ontvangen voor het doen van aangifte. Als je deze uitnodiging niet hebt ontvangen dan is de kans groot dat je alsnog aangifte dient te doen. 

Brief ontvangen?

Als je een brief tot uitnodiging van het doen van aangifte hebt ontvangen, dan ben je verplicht om aangifte te doen. De brief komt zowel digitaal via mijn.overheid.nl als via de post binnen.

Geen brief ontvangen?

Als je geen brief hebt ontvangen betekend dit niet automatisch dat je geen aangifte hoeft te doen. In sommige gevallen is het zelfs slim om wel aangifte te doen, want de kans bestaat dat je geld terug kan krijgen. Dit is vooral wanneer je recht op hebt aftrekposten als zorgkosten en giften. Voor de uitbetaling van een belastingteruggave geldt een drempel van €16.

Maar ook als je geen geld terug krijgt kan het zijn dat je verplicht bent om aangifte te doen. De makkelijkste manier om dit te controleren is door te kijken of je geld moet betalen. De belastingdienst werkt met drempels, op het moment dat het te betalen bedrag onder de €48 is hoef jij het bedrag niet te betalen en hoef je de aangifte ook niet te verzenden. Verzend je de aangifte wel? Dan hoef je alsnog niet te betalen. Op het moment dat jij de aangifte niet verzend terwijl het te betalen bedrag hoger is dan €48 zal er een verzuimboete opgelegd worden van €2.757 voor het niet verzoeken van een aangifte.

Herinnering bij vergeten aangifte inkomstenbelasting te doen

Op het moment dat je vergeet de aangifte te doen, dan krijg je in de meeste gevallen eerst een herinnering tot het doen van aangifte. Er zullen nu nog geen gevolgen zitten aan het feit dat jij de aangifte nog niet hebt gedaan. In de brief die je dan van de Belastingdienst ontvangt staat een nieuwe datum waarvoor je de aangifte dient te doen.

Verzuimboete

Indien de aangifte na de herrinering niet binnen het nieuw gestelde termijn binnen is krijg je een verzuimboete opgelegd. Deze boete bedraagt €385,- en loopt op indien je vaker in verzuim treedt. Daarnaast kan de boete worden verhoogd indien er sprake is van opzet of grove schuld. 

Indien de aangifte niet op tijd binnen is zal de inspecteur van de Belastingdienst schatten hoe hoog de aanslag geweest zou zijn. Naast de aanslag wordt ook de verzuimboete opgelegd.

Voorkom boetes en doe de aangifte op tijd! Kom jij er niet uit met je aangifte en kan je wel wat hulp gebruiken? Plan dan snel een gratis  kennismakingsgesprek in.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?