Veelgemaakte fouten boekhouding

Voorkom deze veelgemaakte fouten in de boekhouding deel 2

Tijdens de controle van de boekhouding van mijn klanten die ik regelmatig dezelfde fouten voorbij komen. Om te zorgen dat jij deze fouten niet maakt, verzamel ik ze en zet ik ze vervolgens op een rijtje. In deel 1 lees je onder andere over het verkeerde btw percentage, de rubrieken, een auto van de zaak en kosten die niet op de zaak mogen. In dit deel bekijken we andere fouten. Voorkom deze veelgemaakte fouten in de boekhouding.

Om te zorgen dat jouw boekhouding foutloos wordt, is het van belang dat je de volgende veelgemaakte fouten in elk geval niet meer maakt in jouw boekhouding.

Fout 1: Handel met het buitenland

Veel ondernemers denken dat zij geen zaken doen met het buitenland, maar hebben vervolgens wel Facebook advertenties. Facebook is een bedrijf gevestigd in Ierland, dus op dat moment doe je wel handel met landen buiten Nederland. De btw wordt dan naar je verlegd en werkt het net even iets anders. 

In deze uitgebreide blog over handel met het buitenland lees je precies hoe dit werkt.

Fout 2: Boeken op de zaak wat geen vakliteratuur is

Veel ondernemers lezen boeken over ondernemen. In de boekhouding zie ik deze boeken ook vaak voorbij komen. Helaas mag je deze boeken helemaal niet op de zaak zetten. Voor een boek is het van belang dat hij in jouw branche wordt aangemerkt als vakliteratuur. Helaas is een boek wat gaat over ondernemen geen vakliteratuur. En alles wat niet onder vakliteratuur valt mag je niet op de zaak zetten.

Boeken die ik op de zaak mag zetten zijn bijvoorbeeld: de wettenbundel, de belastingwettenbundel, vakstudienieuws (een vakblad) en boeken van de serie cursus belastingrecht.

Deze boeken lees ik dus ook echt niet voor mijn lol zoals je zal snappen. Boeken die gaan over ondernemen of bijvoorbeeld marketing mag ik dus niet op de zaak zetten. Ben jij marketeer? Dan mag je ook enkel vaklitatuur op de zaak zetten, dus een simpel leesboek over marketing zoals Instaproof is niet toegestaan.

Fout 3: Btw op verzendkosten

De btw op verzendkosten is een ingewikkelde, dat is ook in de boekhouding te zien. Ondernemers weten vaak niet hoe dit werkt en daarom gaat het fout. Bij de btw op verzendkosten geldt er een belangrijke vuistregel: het btw tarief van de verzendkosten volgt het btw tarief van de factuur. 

De uitgebreide uitleg hierover lees je in dit artikel.

Fout 4: Eten en drinken op de zaak

Een andere fout die in veel boekhoudingen staat heeft met eten en drinken te maken. Niet zo gek ook, want hier zijn best strenge regels aan verbonden die niet altijd even duidelijk zijn. Indien je de kosten van eten en drinken op de zaak wilt zetten, is er een ding heel erg van belang, en dat is: het moet samen met een zakenrelatie zijn. Eet je in je eentje tijdens werktijd iets? Dan mag dit dus niet in de boekhouding worden gezet.  Omdat er in eten en drinken altijd een privé element zit, is 80% van de kosten aftrekbaar op de zaak voor de inkomstenbelasting. De andere 20% is niet aftrekbaar. De reden hiervoor is dat jij ook zonder je zaak gewoon zou moeten eten en drinken. Zet wel het volledige bedrag van de bon in de boekhouding. Met de aangifte inkomstenbelasting kan je dan in één keer een correctie maken.  Maar ook voor de btw zitten er regels aan die jij moet weten. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen twee situaties:
  1. je nuttigt het eten buiten kantoor, in bijvoorbeeld een restaurant; de btw is niet aftrekbaar; of
  2. je nuttigt het eten op kantoor, gekocht bij de supermarkt of afhaal van een restaurant; de btw is wel aftrekbaar.

Heb je hulp nodig met je boekhouding of heb je andere boekhoudvragen? Stuur mij dan snel een email en dan help ik je verder.

Inkomstenbelasting training

Neem de controle over je financiën

Schrijf je nu in voor Emma’s Tax Law Academy en leer hoe je zelfverzekerd je belastingaangiften en administratie kunt regelen.

Kies de cursus die bij jou past en start vandaag nog!

Lees meer

Aanbevolen voor jou

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?