Voor ondernemers zijn er verschillende belastingvoordelen te behalen. Om aan het belastingvoordeel te komen is het van belang om je uren bij te houden. In deze blog leg ik uit hoe het urencriterium werkt en wat jij moet doen om hier gebruik van te kunnen maken.

Wat is het urencriterium?

Het urencriterium houdt in dat je per kalenderjaar 1.225 uur moet maken in je onderneming. Omgerekend is dit 24 uur per week. Om in aanmerking te kunnen komen voor belastingvoordelen, is het handig om deze uren bij te houden. Hierbij geldt niet dat je enkel declarabel werk aan het doen bent: ook de tijd die je op Instagram besteedt of aan het reizen bent mag je meetellen. Om bij de Belastingdienst aan te kunnen tonen dat jij deze uren daadwerkelijk hebt gemaakt, is het van belang om ze bij te houden. Dit kan je in een agenda doen, waar je de afspraken in bijhoudt. Er zijn ook verschillende apps waarin je het makkelijk kunt bijhouden, zoals in Toggl of Keeping. Sommige boekhoudprogramma’s bieden ook een urenregistratie-optie aan.

Werk je naast je onderneming ook nog in loondienst? Dan is het voor het urencriterium van belang dat je meer tijd aan je onderneming besteedt dan je in loondienst werkt. Dit wordt het grotendeels-criterium genoemd. Dit geldt niet voor startende ondernemers. Een startende ondernemer ben je indien je in één van de afgelopen vijf jaar geen onderneming hebt gehad.

Urencriterium voor arbeidsongeschikten

Indien jij een ondernemender bent gestart vanuit een arbeidsongeschiktheid, dan geldt er een ander urencriterium voor jou. Jij hoeft dan geen 1.225 uur te werken aan je onderneming, maar 800 uur. Dit komt neer op 16 uur per week. Verder zijn er geen andere punten van belang en gelden dezelfde voordelen.

Belastingvoordelen

Als je voldoet aan het urencriterium en wordt beschouwd als ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan heb je recht op verschillende belastingvoordelen. Het is van belang dat je aan de criteria van het ondernemerschap voldoet om dit belastingvoordeel te kunnen krijgen.

Door te voldoen aan het urencriterium, zoals hierboven beschreven, heb je recht op verschillende belastingvoordelen in de inkomstenbelasting. Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek, indien je een starter bent op de startersaftrek, de fiscaal oudedagsreserve (voor je pensioen), de meewerkaftrek en de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk (indien minimaal 500 uren besteed aan erkend speur- en ontwikkelingswerk).

Deze aftrekken kunnen bij elkaar zorgen voor belastingvoordelen die oplopen tot duizenden euro’s. Het is dus enorm zonde als je hier niet aan voldoet. Door je uren bij te houden, kun je het aantonen indien je aan een van deze belastingvoordelen voldoet.

Lees ook: Persoonsgebonden aftrekposten die zorgen voor belastingvoordeel

Zelfstandigen aftrek

Indien je voldoet aan het urencriterium en de AOW-leeftijd nog niet hebt behaald aan het begin van het kalenderjaar, dan heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Deze aftrek wordt van de winst afgetrokken. Voor 2023 bedraagt de aftrek €5.030 en voor 2024 is dit gedaald naar €3.750. De komende jaren wordt de aftrek afgebouwd tot €900 om de kloof tussen ondernemers en niet-ondernemers kleiner te maken.

Startersaftrek

Ben jij net met je onderneming gestart? Gefeliciteerd! Omdat beginnende ondernemers nog niet heel veel winst behalen, hebben zij recht op een verhoging van de zelfstandigenaftrek van €2.123. Het is van belang dat je aan het urencriterium voldoet, je aan het begin van het jaar de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt, je de aftrekpost nog niet drie keer hebt gebruikt en je de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar geen onderneming hebt gehad. 

Veelgestelde vragen over het urencriterium

Ik ben fulltime in loondienst, kan ik dan aan het urencriterium voldoen?

Een voorwaarde van het urencriterium is dat je het grotendeels-criterium ook behaald. Dit houdt in dat je meer dan 50% van de tijd die jij werkzaam bent, besteed aan je bedrijf. Werk je fulltime in loondienst, dus 40 uur, dan zal je voor je eigen onderneming minimaal 40 uur en 1 seconde moeten werken.

Waar moet ik mijn uren bijhouden?

Waar jij je uren in wilt bijhouden is aan jou. Je mag dit in een papieren agenda doen, die je vervolgens 7 jaar bewaard, maar ook in een online programma. Zo bieden veel boekhoudprogramma’s de mogelijkheid om een urenadministratie bij te houden. Daarnaast zijn er fijne tools waar je makkelijk je uren kan bijhouden zoals Toggl of Keeping.

Ik ben mijn bedrijf in de loop van het jaar gestart, heb ik dan ook recht op de zelfstandigenaftrek?

Ja hier heb je recht op, het is van belang dat jij aan de 1.225 uur (of 800 uur bij arbeidsongeschiktheid) voldoet. Hier is geen versoepeling voor. Als jij in december je eigen bedrijf start heb je dus geen versoepeling van het aantal uren. Stel je bent in december gestart, dan is het praktisch onmogelijk om die 1.225 uur nog voor elkaar te krijgen. Gelukkig zal je winst ook nog niet zo hoog zijn, waardoor het weinig effect heeft.

Hoeveel uur moet ik per weer werken om aan het urencriterium te voldoen?

Je moet 24 uur (of 16 uur bij arbeidsongeschiktheid) per week werken om hier aan te voldoen. Hierbij is geen rekening gehouden met vakanties, dus als jij minder dan 52 weken per jaar wilt werken is het verstandig om wat meer uur per week te maken.

Moet ik de uren ieder jaar inleveren bij de inkomstenbelasting aangifte?

Je hoeft de uren niet in te leveren. In de aangifte wordt de vraag gesteld of jij aan het urencriterium voldoet, indien je hieraan voldoet, zet je daar een vinkje. Maar je hoeft ze dus niet op te geven in de aangifte of een bewijs in de aangifte mee te uren.

Moet ik de uren kunnen bewijzen?

Ja, op het moment dat je een controle krijgt van de Belastingdienst is het van belang dat je ze inzicht kan geven in de stukken. Hier valt ook je urenadministratie onder. Kan je dit niet overhandigen aan ze, dan zal je geen gebruik kunnen maken van het urencriterium.

Ik heb mijn uren niet bijgehouden, maar wel aan het urencriterium voldaan, mag ik ze dan alsnog opgeven?

Dat is een risico die je kan nemen. Alleen op het moment dat je een controle krijgt en ze willen je uren zien, dan heb je een probleem. Ik raad je daarom ook aan om netjes je uren bij te houden.

Kan ik tijdens mijn zwangerschap nog aan het urencriterium voldoen?

Ja, tijdens je zwangerschapsverlof mag je 16 uur per week standaard noteren om zo alsnog aan het urencriterium te kunnen voldoen.

Welke uren tellen mee voor het urencriterium?

Als zzp’er tellen alle uren die jij in of aan je bedrijf werkt mee voor het urencriterium.

Ik ben langdurig ziek en heb daardoor niet kunnen werken, wat nu?

Als je zwanger bent dan mag je voor de niet gewerkte weken 16 uur per week noteren. Als je arbeidsongeschikt bent, dan geldt een urencriterium van 800 uur (16 uur per week). Val je niet in deze categorie, dan heb je helaas pech. Je krijgt dan geen tegemoetkoming van het aantal uren dat je wegens je ziekte niet kon werken. Dit is helaas een risico van het ondernemerschap. Je kan je wel verzekeren, zodat je alsnog geld krijgt in de periode dat je niet kunt werken, maar aan de uren kan helaas niks veranderd worden.

 

Mag ik mijn uren bijhouden in een papieren agenda?

Ja dit mag, maar zorg wel dat je je agenda minimaal 7 jaar bewaard. De plek waar je je uren het eerste noteert is officieel gezien ook de plek die geldt voor het urencriterium.

Gratis masterclass inkomstenbelasting

Wil jij alles leren over de aangifte inkomstenbelasting? Meld je dan aan voor de gratis masterclass over de aangifte. Op 1 maart om 19.30 kan je de masterclass live volgen, maar er komt ook een reply beschikbaar!

Crowdfunding belasting

Wil je zelf aan de slag met je boekhouding en belastingen? Super! Speciaal voor jou heb ik verschillende trainingen die hier goed bij kunnen helpen. Bekijk al mijn trainingen.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?