11 tips die jij moet kennen voor jouw volgende btw aangifte!

11 tips die jij moet kennen voor jouw volgende btw-aangifte!

Vier keer per jaar dien je de btw aangifte te doen als btw ondernemer. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken bij de volgende aangiften heb ik 11 goede tips voor de btw aangifte verzameld om het je zo makkelijk mogelijk te maken.

Hieronder de 11 tips die ervoor zorgen dat jouw volgende btw-aangifte een stuk soepeler zal verlopen.

1. Doe altijd btw-aangifte

Twijfel je of je wel btw-aangifte moet doen? Houd je dan vast aan de vuistregel: doe altijd je btw-aangifte. Het maakt namelijk niet uit of jij omzet hebt gemaakt in een kwartaal, je aangifte moet je verzenden als je geen boete wilt ontvangen. Heb je niks te melden in een periode? Verstuur dan een nul aangifte, hoef je helemaal niks in te vullen, maar voorkom je wel een boete.

Lees ook: Riskeer nooit meer een btw-boete met deze 7 tips!

2. Betaal de aangifte op tijd

Deze tip lijkt zo voor de hand liggend, maar het gaat helaas nog zo vaak fout. Je hebt tot het einde van de maand om de aangifte te betalen. Doe dit ook gewoon netjes, het liefste direct na de aangifte is verzonden zodat je het niet meer vergeet. Wacht niet op een brief van de Belastingdienst, want die ga je nier krijgen. Zodra jij jouw aangifte indient staat er direct bij wat het bedrag is wat je moet betalen en wat het belasting kenmerk is. Maak het direct in orde en voorkom zo een boete.

Lees ook: 6 tips om te zorgen dat jij je btw-aangifte kunt betalen

3. Check je vorige aangifte en neem de wijzigingen mee

Soms kom je er na het verzenden van de aangifte achter dat je nog wat dingen vergeten bent mee te nemen. Ineens tref je een bonnetje aan die je kwijt was, of gewoon was vergeten toe te voegen. Als het btw-bedrag onder de €1000 is mag je die gewoon corrigeren in jouw volgende aangifte.

Kijk daarom even goed naar de vorige aangifte en houd je boekhouding up to date. Hoe je dit het makkelijkste kan controleren hangt af van jouw boekhoudprogramma. E-boekhouden houdt dit automatisch voor je bij, sinds kort is Moneybird hier ook mee begonnen. In de andere boekhoudprogramma’s heb ik nog niet gezien dat het automatisch kan. Dan kan je voor het gemak de aangifte van kwartaal 2 openen waarbij de wijzigingen zijn gemaakt en als je dat vergelijkt met wat je zelf hebt ingediend kan je eenvoudig de correctie maken.

4. Vraag betaalde btw terug van oninbare facturen

Heb je een klant die niet betaalt en waarvan je het geld onder geen enkele voorwaarden kan terug krijgen? Vraag dan de betaalde btw terug van die facturen. Dat kan je eenvoudig doen in de belastingaangifte.

Dit doe je door de btw die je terug wilt ontvangen af te trekken van de btw die je moet betalen in rubriek 1a of 1b. Let op, dit mag je pas doen als de factuur een jaar open staat, daarvoor niet.

5. Bonnetje kwijt? Geen voorbelasting

De hoofdregel geldt dat als je een bonnetje van iets bent kwijtgeraakt dat je de btw niet terug mag vragen. Je mag het wel gewoon in je boekhouding zetten, maar de btw mag je dan dus niet terug vragen. Dat is zuur, dus let goed op je bonnen. Als je iets gekocht hebt en je krijgt direct daarna een papieren bon in je handen geduwd dan kan je beter direct een foto van de bon maken. Facturen die een bedrijf verstuurd per email/post kan je waarschijnlijk nog een keer opvragen.

6. Bedenk in welk btw-tijdvlak jouw aankoop hoort

Het kan verwarrend zijn in welk tijdvlak jij jouw factuur moet plaatsen. Gelukkig is er een vaste regel voor die het je makkelijker maakt. Kijk naar de datum waarop de factuur is verzonden, die datum is bepalend voor in welk tijdvlak de btw thuis hoort. Het maakt dus niet uit wanneer de factuur is betaald, wel is het van belang dat je dit goed bijhoudt. Zo weet je altijd welke facturen nog betaald dienen te worden en dit is van belang voor de inkomstenbelasting, omdat dit op de balans hoort te staan.

7. Let extra goed op de buitenlandse btw

Op het moment dat je zaken doet met het buitenland werkt dit net allemaal weer anders dan hoe het zit binnen Nederland. Let daarom extra goed op en lees dit artikel even door om uit te vinden hoe het precies in zijn werk gaat.

8. Kijk of de KOR interessant is voor je

Van de btw-aangiftes wordt lang niet iedereen blij, wat ik ook begrijp, want er zitten toch aardig wat ingewikkelde regeltjes aan verbonden. Heb jij met jouw bedrijf een omzet die onder de €20.000 per jaar blijft en lever je voornamelijk aan particulieren binnen Nederland? Verdiep je dan eens wat meer in de KOR, dit kan namelijk erg interessant zijn voor je.

Lees ook: Meedoen met de KOR 2020, slim of niet?

9. Factureer op het juiste moment

Als ondernemer mag je factureren wanneer jij het wilt, maar het is slim om net voor het einde van het kwartaal geen facturen meer te sturen. Als je dat doet moet je namelijk de btw voorschieten, omdat er een kans bestaat dat jouw factuur nog niet betaald is voor jij de aangifte gaat doen. Dit is niet heel handig en daarom is het handig om rekening te houden met de facturatiedatum. Zo ben je ervan verzekerd dat je altijd jouw aangifte kunt betalen.

10. Check je kosten op aftrekbaarheid

Hoe leuk het ook is om alles wat je uitgeeft op de zaak te zetten, want ja de krijgt btw terug en de winst gaat omlaag waardoor je minder belasting betaalt, maar dat betekent niet dat het ook mag. Controleer daarom goed van te voren of je de dingen die je opgeeft ook wel aftrekbaar zijn. Zo mag je eten en drinken wat je onder kantoortijd zonder klanten nuttigt niet aftrekken, of boeken over ondernemen die niet zijn aangemerkt als vakliteratuur. Controleer van te voren even of de kosten die je op de zaak wilt zetten ook wel echt op de zaak mogen.

11. Maak deze fouten niet in je boekhouding.

Tijdens het controleren van boekhoudingen van mijn klanten kom ik veel fouten tegen. Deze fouten verzamel ik en bundel ik bij elkaar in artikelen, zodat ik jullie kan behouden van die fouten. Om welke fouten het gaat lees je in veel gemaakte fouten in de boekhouding deel 1 en veel gemaakte fouten in de boekhouding deel 2.

Zo, met deze tips moet het wel gaan goed komen met jouw volgende btw-aangifte. Succes!

Ben jij helemaal klaar met de btw-aangiften en zie je door de bomen het bos niet meer door al die regeltjes?  Plan dan snel een gratis kennismakingsgesprek in door een mail te sturen naar info@emmastaxlaw.nl en dan kunnen we direct kletsen over hoe ik je kan gaan helpen.

Inkomstenbelasting training

Neem de controle over je financiën

Schrijf je nu in voor Emma’s Tax Law Academy en leer hoe je zelfverzekerd je belastingaangiften en administratie kunt regelen.

Kies de cursus die bij jou past en start vandaag nog!

Lees meer

Aanbevolen voor jou

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?