Het is tijd om de aangifte inkomstenbelasting te doen. Een van de belastingvoordelen die je hebt als startende ondernemer is de startersaftrek. Deze aftrek zorgt ervoor dat je minder belasting betaald. Wil je weten of je gebruik kunt maken van deze aftrekpost in je aangifte? Lees dan snel verder!

Wat is de startersaftrek?

Als startende ondernemer krijg je van de Belastingdienst een extra belastingvoordeel indien je aan de voorwaarden voldoet om hiervoor in aanmerking te komen. Ondernemers die belastingplichtig zijn als ondernemer voor de inkomstenbelasting, mogen in de eerste vijf jaar drie keer een extra bedrag van hun winst aftrekken: de startersaftrek. Dit bedraagt voor de aangifte van 2022 €2.123,-.

 

Wanneer heb je er recht op?

Je hebt recht op de startersaftrek op het moment dat je aan de volgende voorwaarden hebt voldaan:

  • je hebt voldaan aan het urencriterium;
  • in één (of meer) van de vijf voorgaande jaren was je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting; en
  • je hebt de zelfstandigenaftrek niet meer dan twee keer toegepast.

Indien je aan al deze voorwaarden hebt voldaan, dan heb je recht op de startersaftrek. Maar voor je er direct gebruik van maakt, lees even verder, want het is niet altijd verstandig om er ook gebruik van te maken.

Wanneer is het handig om hem in te zetten?

Op het moment dat je voldoende winst maakt is het pas slim om de startersaftrek in te zetten. Je mag deze aftrekpost niet onbeperkt gebruiken, zoals hierboven al is gesteld. Op het moment dat jouw winst laag is, kan het dus verstandig zijn om de startersaftrek niet te gebruiken. Het kan dan namelijk zo zijn dat je hem “weggooid”, zonder er daadwerkelijk gebruik van te maken. Dat zou natuurlijk zonde zijn.

Indien je een winst hebt rond de €20.000 is het niet verstandig om de startersaftrek in te zetten. Dit komt omdat je er geen gebruik van zal maken en je daarmee een jaar weggooit. Dat is natuurlijk zonde.

Tot een winst van €30.439,- hoef je helemaal geen belasting te betalen over je winst. Let op, je bent wel de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet verschuldigd. Je moet dus nog wel iets betalen.

Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Indien je jouw onderneming bent begonnen vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering, dan kan het zijn dat je recht hebt op de subsidie startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Hiervoor geleden de eerder gestelde regels ook, daarnaast is het nog een verplichting dat je een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt.

De aftrek bedraagt maximaal het bedrag van de winst, je zal hiermee dus niet op een negatieve winst uitkomen.

De bedragen van de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid:

  • € 12.000 als je in de vijf voorafgaande jaren geen gebruik maakte van deze aftrek;
  • € 8.000 als je één keer in de vijf voorafgaande jaren gebruikmaakte van deze aftrek; of 
  • € 4.000 als je twee keer in de vijf voorafgaande jaren gebruikmaakte van deze aftrek.

Heb je hulp nodig met je belastingaangiften of heb je andere belastingvragen? Stuur mij dan snel een email en dan help ik je verder.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kan ik je helpen?