Resultaat overige werkzaamheden, ook wel ROW, is een categorie in de inkomstenbelasting. Als freelancer of ZZP’er kan het zijn dat jij op deze manier jouw inkomsten dient op te geven. Wat ROW is en hoe jij dit in je aangifte dient te verwerken leg ik je uit.
Wat is resultaat overige werkzaamheden?
Op het moment dat jij als freelancer of ZZP’er niet voldoet aan de voorwaarden om aangemerkt te worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting, wordt dit inkomen belast onder resultaat overige werkzaamheden. Deze inkomsten vallen gewoon in box 1, alleen krijg je minder belastingvoordeel. Het is daarom wel gunstig om aangemerkt te worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting.
Lees ook: Wanneer ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Op het moment dat je ondernemer bent voor de omzetbelasting (btw) ben je niet direct ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit is een veelgemaakte fout, maar deze twee belastingsoorten dien je echt afzonderlijk van elkaar te zien. Het kan dus zijn dat jij wel ondernemer bent voor de omzetbelasting, maar niet voor de inkomstenbelasting.
Voorbeelden van resultaat overige werkzaamheden
Er zijn verschillende mogelijkheden om row te krijgen, ik geef een paar voorbeelden:
- Deelname aan een gezondheidsonderzoek;
- Blog / social media;
- DJ werkzaamheden;
- Tekst schrijvers klussen; en
- Lage omzet en winst uit onderneming.
Onlangs kreeg ik de vraag of marktplaatsverkopen opgegeven dienen te worden onder row. Dit is niet het geval! Op het moment dat jij jouw schuur opruimt en alle dingen die je niet meer gebruikt verkoopt op marktplaats mag je het volledige bedrag in eigen zak steken. De inkoopprijs van deze producten is (waarschijnlijk) hoger geweest dan de verkoopprijs, je maakt dan geen winst, maar verlies. Mocht je nu een handeltje hebben in het inkopen van producten en het voor meer verkopen op marktplaats, dan is het uiteraard wel een row.
Lees ook: Mag je tweedehands spullen (ver)kopen als ondernemer?
Waarmee dien ik rekening te houden?
Als je inkomsten onder row valt zijn er verschillende dingen waar je rekening mee dient te houden. Zoals al aangegeven is het minder voordelig om je inkomsten onder row op te moeten geven. Dit komt omdat je geen recht heb op de mkb-winstvrijstelling (14% van de winst). Daarnaast zal je geen recht hebben op de zelfstandigenaftrek (als je wel het urencriterium zou behalen).
Je hoeft niet te voldoen aan de administratieplicht, maar je dient je wel te houden aan de boekhoudregels die gelden. Zo dien je je mobiel en laptop gewoon in 5 jaar af te schrijven. Worden inkomsten toegerekend aan de periode waarop ze betrekking hebben. En ook de rest van de regels geldt gewoon. Het is wel makkelijk om een boekhouding bij te houden, want anders maak je het onnodig ingewikkeld voor jezelf.
Door de aangifte heen
Aan de hand van de onderstaande afbeeldingen neem ik je even mee door de aangifte heen. Zo komt het vast en zeker goed om je aangifte op de juiste manier op te stellen.
Wat betaal ik dan?
Over de winst die je maakt betaal je inkomstenbelasting. Dit gaat zoals de belasting in box 1 berekend wordt. Als het inkomen wordt bij elkaar opgeteld en daarover betaal je belasting. Over winst onder de €75.000 betaal je 36,5% belasting en over het geen daarboven betaal je 49,5% (2024).
Daarnaast dien je nog een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet (bijdrage zvw) te betalen. Als je in loondienst bent betaald de werkgever dit voor je, maar gezien jij dit geld buiten loondienst hebt verdiend dien je dat zelf nog te betalen. Dit bedraagt 6,68% (2024) van de winst als freelancer en ondernemer.
Naast de zorgverzekeringspremie die je betaald aan je verzekeraar, dien je ook een inkomensafhankelijk deel te betalen aan de overheid, de bijdrage zwv. Deze inkomsten worden gebruikt om de zorg te financieren. Zodra je je aangifte inkomensbelasting doet, wordt de bijdrage zvw ook direct voor je berekend. Je hoeft hier verder dus niks voor te doen.
Heb je hulp nodig met je belastingaangiften of heb je andere belastingvragen? Stuur een email naar info@emmastaxlaw.nl en dan help ik je verder. Wil je het liever zelf doen, dat kan via onze inkomstenbelasting training.