Pensioen opbouwen is echt van belang als ondernemer zijnde. Veel bazen regelen dit voor hun werknemers, maar als jij ondernemer bent (of als je baas dit niet doet) is het handig om te kijken naar een passende manier om zelf pensioen op te bouwen. Zo hoef je op je oude dag niet rond te komen van een karig AOW’tje. Nadenken over je pensioen is heel belangrijk, hoe jonger je begint hoe makkelijker het is om een goed pensioen op te bouwen. Als je nu begint hoef jij minder opzij te zetten om aan hetzelfde bedrag te komen dan als je het uitstelt en pas over vijf jaar begint. Er zijn verschillende manieren om pensioen op te bouwen en daarom is er vast wel een manier die bij jou past om dit te gaan doen. En het grote voordeel: het bespaard belastingen. In deze blog vertel ik je meer over de mogelijkheden van pensioen opbouwen en waarom dit zo belangrijk is voor jou als ondernemer.

Shocking nieuws, weinig tot geen pensioenopbouw onder de ondernemers

Volgens de Nederlandse bank legt 94% van de Zzp’ers geen geld in een pensioen product. Nu kun je ook op andere manieren pensioen opbouwen, maar 48% van alle ondervraagde zzp’ers geeft aan helemaal geen pensioen op te bouwen. Vooral starters (59%) zijn hier nog niet mee bezig. Bij ondernemers die al langer dan 5 jaar zzp’er zijn, ligt dat percentage met 43% een stuk lager, maar nog steeds hoog. (Enquête @knab_nl)

Met pensioen gaan lijkt een ver van je bed show, maar hoe eerder jij begint met pensioen opbouwen, hoe een luxer leven jij hebt als je met pensioen gaat. Volgens het NIBUD komt 44% van de zzp’ers die nu met pensioen zijn lastig rond. Om te voorkomen dat jij niet bij die 44% gaat horen als jij straks stopt met werken is het van belang dat je gaat nadenken over je pensioen.

Waarom je nu al moet nadenken over je pensioen

Je staat nog in de bloei van je leven, maar ooit is er een dag dat jij met pensioen zal gaan en hoe fijn is het dan dat je wat meer geld te besteden hebt dan de AOW uitkering die je krijgt? Om te zorgen dat jij een leuk bedrag ontvangt op het moment dat je met pensioen gaat is het van belang om hier op tijd mee te beginnen.

Hoe eerder je begint, hoe minder je hoeft in te leggen om tot hetzelfde bedrag te komen.

Als je 30 jaar bent en maandelijks €250 inlegt dan heb je over 37 jaar ruim €450.000 opgebouwd en kan jij € 2.000 per maand opnemen. Dit is jouw extra inkomen boven op je AOW dan.  Maar als je 5 jaar later begint dan moet je maandelijks € 350 inleggen om hetzelfde bedrag te behalen en begin je 10 jaar later dan wordt het al gauw een maandelijks inleg van € 500 wat je moet inleggen om hetzelfde te bereiken. Hoe eerder je begint hoe minder je dus aan de kant hoeft te zetten om tot hetzelfde bedrag te kunnen komen. Dus ben je jonger dan 30 dan hoef je minder in te leggen.

Ja het duurt nog lang voor je eindelijk op een strand mag liggen en heel de dag cocktails kunt drinken. Maar als dat je droom is om zo je pensioentijd door te komen is het wel fijn als je dat ook daadwerkelijk kan betalen. Dus begin er vroeg genoeg mee. Verdiep je in hoe jij jouw pensioen gaat opbouwen.

Hoe is pensioen in Nederland geregeld

In Nederland is het pensioenstelsel gebaseerd op drie pijlers of noem het manieren of mogelijkheden.

Pijler 1: Het AOW. 

De uitkering die elke Nederlander krijgt die de AOW-leeftijd heeft bereikt. Jouw basispensioen. Dit wordt door de werkende mensen in Nederland betaald. Het enige probleem hierbij is de vergrijzing, mensen worden steeds ouder. Dat betekent dat er steeds meer AOW betaald moet worden door de werkende mensen. Dit kan betekenen dat het zomaar kan zijn dat de AOW lager wordt voor de jonge werkenden. De toekomst van de AOW uitkering is daarom ook onzeker voor deze groep. Hoe het zal zijn is niet bekend. Het belang van pensioen opbouwen is voor jongeren dus extra belangrijk.

Hoe word je dan belast: Je betaalt nu geen belasting. Je gaat pas belasting betalen wanneer je geld gaat ontvangen wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd behaald.

Pijler 2: Fiscaal voordelig pensioen opbouwen

Het werknemerspensioen is het meest bekende. Dit is het pensioen dat de werkgever voor de werknemer regelt. Dit is helaas niet verplicht. Dus ook niet elke werknemer heeft dit pensioen. Die zal net als jij als ondernemers zelf zijn/haar eigen pensioen moeten regelen.

Verschillende manieren van (ondernemers)pensioen of extra pensioen opbouwen:

  • Lijfrente opbouwen via verzekeraar, bank of beleggingsinstelling
  • Banksparen of bankbeleggen
  • Oudedagsreserve (alleen nog in 2022)

Hoe word je dan belast: Je betaalt nu geen belasting. Je gaat pas belasting betalen wanneer je geld gaat ontvangen. Hetzelfde dus als de werkgevers doen voor hun werknemers.

Pijler 3: Freedom Pijler.

Alles wat je niet fiscaal voordelig kunt doen. Alles wat onder beleggen valt, valt hieronder. Bijvoorbeeld beleggen op de beurs. Hierbij kun je kiezen of je het zelf gaat beleggen of het laat doen. Maar je kunt ook beleggen in crypto, cfo’s vakantiewoning, tweede woning, garageboxen, schilderijen, whisky, noem het maar op. Niet alles in deze pijler is geschikt voor pensioenopbouw. Deze pijler wordt gebruikt om vermogen op te bouwen naast je fiscaal voordelige manier voor pensioen zoals in pijler 2. En welk goed is, is afhankelijk van jouw situatie, wensen en risk appetite. Oftewel hoeveel risico jij durft te nemen en goed is voor jou om te nemen!

Hoe word je dan belast: Je betaald vol belasting in box 3.

4 manieren van pensioen opbouwen

Als jij meer pensioen wilt dan er nu voor je wordt opgebouwd dan kan je dus zelf je eigen pensioen gaan opbouwen. Hieronder een aantal van bovenstaande manieren.

1. Pensioen collectief opbouwen

Pensioen kan je bijvoorbeeld doen via een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Dit is een collectieve manier om een pensioen op te bouwen. Ze noemen het lijfrente opbouwen Het voordeel hiervan is dat de kosten lager zijn. Het grootste voordeel is dat het gewoon voor je wordt geregeld. Je hebt er geen omkijken naar. Dit kan je bijvoorbeeld gewoon via jouw bank of verzekeraar regelen. Maar je kan dit bijvoorbeeld ook via Brand New Day doen. Er zijn veel beleggingsinstellingen die dit nu ook aanbieden zoals meesman.

 De inleg mag je van het inkomen uit box 1 afhalen en de spaarpot hoef je niet in box 3 te belasten, dat maakt dit een voordelige manier om pensioen op te bouwen.

Hoe word je dan belast: Op het moment dat je je pensioenuitkering krijgt zal dit wel in box 1 belast worden. Je betaalt er dus wel belasting over, maar niet op het moment dat je het aan het opbouwen bent. De belastingheffing wordt uitgesteld (Box 1 en BOX 3 betaal je in de opbouw niet)

2. ZZP Pensioen opbouwen

Een ZZP Pensioen is een speciale pensioenregeling voor zelfstandigen zonder personeel. Het ZZP Pensioen is in het leven geroepen omdat veel ZZP’ers niet of nauwelijks pensioen opbouwen. Het is een pensioen dat je zelf kunt regelen, maar wel met de voordelen van een collectief pensioen. Dit houdt in dat je een beter pensioen krijgt voor minder geld. Er zijn verschillende aanbieders van ZZP Pensioen, waaronder dus bij Brand New Day, maar ook banken en beleggingsinstellingen bieden dit aan.

Hoe word je dan belast: Op het moment dat je je pensioenuitkering krijgt zal dit wel in box 1 belast worden. Je betaalt er dus wel belasting over, maar niet op het moment dat je het aan het opbouwen bent. De belastingheffing wordt uitgesteld (Box 1 en BOX 3 betaal je in de opbouw niet)

3. Fiscaal oudedagsreserve (FOR) voor het laatst in 2022

Als ondernemer in de Inkomstenbelasting kon je tot 2022 pensioen in eigen beheer opbouwen zodra aan het urencriterium wordt voldaan. Dit is voor de ondernemer in de vennootschapsbelasting sinds een aantal jaar niet meer mogelijk. En deze mogelijkheid is sinds 2023 geheel afgeschaft.

Dit fiscaal oudedagsreserve is een regeling waarmee je een deel van de winst opzij kon zetten voor je pensioen op bijvoorbeeld je spaarrekening. Op het moment dat je het opzij zet creëerde je zo een aftrekpost in box 1, hierdoor betaalde je op dat moment geen belasting over het bedrag. Voor je pensioenleeftijd moet je een lijfrente aankopen anders ga je echt te veel belasting in 1 keer betalen. Het nadeel van deze mogelijkheid was en is dat je makkelijk het gewoon kan opnemen. Het staat niet vast. Zo werd er vaak gedurende de tijd het bedrag gewoon uitgegeven en vergaten de ondernemers dat ze later er wel belasting over moeten betalen. Niemand wil een belastingschuld als je met pensioen gaat. Het is daarom een gevaarlijke manier om zo je pensioen te sparen als je zelf onvoldoende kennis hebt van de financiën in jouw onderneming. Ook is het fiscale voordeel ook niet zo mooi als de anderen mogelijkheden.

Wat te doen met je oude Fiscale oudedagsreserve (FOR)?

Heel eenvoudig. Zorgen dat je gebruik gaat maken van de andere vormen zodat je meer fiscaal voordeel gaat halen en meer rendement.

Hoe word je dan belast: Op het moment dat je je pensioenuitkering krijgt zal dit wel in box 1 belast worden. Je betaalt er dus wel belasting over, maar niet op het moment dat je het aan het opbouwen bent. De belastingheffing wordt uitgesteld. Alles wat je verdiend wordt wel belast in BOX 3. Dus als je ermee gaat beleggen dan is dit niet de meest slimme manier. Kan beter.

4. Pensioen opbouwen via je eigen spaarrekening of zelf beleggen in box 3 dus pijler 3

Sparen of beleggen op een spaarrekening is superleuk, maar zodra deze spaarrekening niet als pensioenrekening is aangemerkt is dit een dure manier van pensioen opbouwen. Op het moment dat jij een aanzienlijk vermogen hebt ga je vol belasting betalen. In 2023 is de eerste € 57.000 vrijgesteld (met fiscaal partner is dat € 114.000). Over het overige bedrag zal je vermogensbelasting moeten betalen. En vergeet niet dat je over dat bedrag ook al box 1 had betaald. Dat is super zonde, zeker omdat er ook manieren zijn waarbij je dit niet hoeft te doen. Daarom is deze manier van pensioen opbouwen niet in jouw voordeel.

Als je pensioen op gaat bouwen dan ga je een aanzienlijk vermogen opbouwen en je gaat algauw boven de vrijstelling komen als je een mooi pensioen wilt en die cocktails wilt drinken op het strand. Het is dus slimmer om het fiscaal voordelige stuk eerst te pakken.

Hoeveel en hoe pensioen opbouwen?

Dat hangt helemaal af van jouw situatie en jouw wensen. Niemand is gelijk, maar je kan wel alvast beginnen met het fiscaal voordelige manier goed op de rit te zetten. Er is veel meer te vertellen over de verschillende manieren zoals wat als je overlijdt, hoe zit het met de depositogarantie etc. Dat is de reden dat velen denken laat maar komt wel, maar nu is de tijd om te beginnen.

 

 

 

 

Natie - beleggen met angela

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Natie van Beleggen met Angela. Als vermogenscoach helpt Natie al jaren ondernemers op weg met pensioen opbouwen, zodat zij van een zorgeloos penisoen kunnen genieten. Een pensioen zoals zij het willen.

Voor veel ondernemers lijkt pensioen een ver van hun bed show. Het duurt immers nog jaren die pensioenleeftijd dichterbij komt. Maar hoe eerder jij begint met het opbouwen van pensioen, hoe leuker jouw leven zal zijn als je eenmaal met pensioen gaat. En vandaag is een prachtig moment om te gaan beginnen met het regelen van je pensioen.

Begin met pensioen opbouwen in 1 dag

De eerste stappen zijn gezet door het lezen van dit artikel, maar je bent er nu nog niet. In slechts 1 dag kan Natie je al helpen met het fixen van je ondernemerspersioen. En als bedankje voor het lezen van dit artikel kan jij al met haar training Fix je ondernemerspenisoen in 1 dag aan de slag voor 97 euro in plaats van 147 euro. Heb je direct 53 euro bespaard die je direct in je pensioen kan steken!

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kan ik je helpen?