Ondernemen brengt risico’s met zich mee, om ondernemen te stimuleren heeft de wetgever daarom verschillende belastingvoordelen bedacht. Ben jij ondernemer in de inkomstenbelasting, dan is er een kans dat jij ook recht hebt op dit belastingvoordeel. 

Ondernemersaftrekken

Er zijn drie verschillende ondernemersaftrekken: de mkb-winstvrijstelling, de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Deze aftrekken hebben allemaal met elkaar gemeen dat zij de winst verlagen waardoor jij minder belasting verschuldigd bent. En ze hebben met elkaar gemeen dat het doel is om ondernemers tegemoet te komen en een aantrekkelijker ondernemersklimaat te maken.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een tegemoetkomen van de wetgever voor ondernemers in de inkomstenbelasting die aan twee voorwaarden voldoen. Het urencriterium en het meerderheidscriterium. 

Het urencriterum houdt in dat je minimaal 1.225 jaar in of aan je onderneming werkt. Hierbij is het van belang dat je dit bijhoudt in een urenadministratie. Naast het urencriterium dien je ook te voldoen aan het meerderheidscriterium. Dit is vooral van belang bij parttime ondernemers. Indien je langer dan 5 jaar ondernemer bent, is het van belang dat jij meer dan de helft van de tijd besteedt aan jouw onderneming. Voor startende ondernemers geldt deze regel niet.

Als je voldoet aan de hierboven beschreven voordelen dan heb jij recht op de zelfstandigenaftrek. Deze aftrek bedraagt €6.310 (2022)/€5.030 (2023) en is aftrekbaar tegen 40% (2022)/36,93% (2023) in de inkomstenbelasting voor de ondernemers die een winst hebben die tegen het toptarief belast wordt.

Startersaftrek

Als jij nog geen 5 jaar ondernemer bent voor de inkomstenbelasting kan het zijn dat je recht heb op de startersaftrek. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is bedoelt om startende ondernemers financieel tegemoet te komen in de eerste jaren van hun onderneming.

Om recht te hebben op deze aftrek is het van belang dat jij voldoet aan de voorwaarden van de zelfstandigenaftrek. Daarnaast was je in 1 of meer dan de afgelopen vijf jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en heb je in deze periode de startersaftrek niet meer dan twee keer toegepast.

Indien je aan bovenstaande criteria voldoet dan mag je de startersaftrek verhogen met €2.123 (2022/2023). Ook hiervoor geldt de aftrekbeperking zoals al beschreven staat bij de zelfstandigenaftrek.

Meer informatie over de startersaftrek vind je in dit artikel.

MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is een belastingvoordeel waar alle ondernemers in de inkomstenbelasting recht op hebben. Hiervoor zijn geen aanvullende voorwaarden. Dit houdt dus in dat indien jij niet aan het urencriterium voldoet, je alsnog recht hebt op deze vrijstelling.

Het belastingvoordeel van de mkb-winstvrijstelling bedraagt 14% van de winst na aftrek van de ondernemersaftrekken (zelfstandigenaftrek en startersaftrek). Let op, indien de winst na aftrek van de ondernemersaftrekken negatief is, dan is de MKB-winstvrijstelling een bijtelling in plaats van een vrijstelling. Dit is geen fout in de wetgeving volgens het Hof van Amsterdam

Er is geen maximum bedrag van de MKB-winstvrijstelling, wel geldt ook hiervoor geldt weer die aftrekbeperking.

Heb jij nog vragen over de verschillende belastingvoordelen voor ondernemers? Stel je vraag dan hieronder of plan een gratis kennismakingsgesprek in en dan leg ik je graag uit het werkt terwijl we ook kijken hoe ik jou kan helpen met jouw boekhouding en belastingaangiften. 

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?