Veel ondernemers vragen zich af of het mogelijk is om als ondernemer tweedehands spullen te verkopen of te kopen voor hun onderneming. Dit mag zeker, maar er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Wat dat precies is, lees je in dit artikel. 

Mag je oude kantoorartikelen verkopen?

Als het tijd is voor een nieuwe laptop, maar je oude doet het nog goed genoeg, dan kan het interessant zijn om je oude te verkopen via bijvoorbeeld Marktplaats. Dit mag je als ondernemer gewoon doen, gelukkig. Let wel op dat je btw in rekening brengt als ondernemer. Je moet dus genoege nemen met minder of meer vragen om de btw af te kunnen dragen.

Boek het bedrag ook onder inkomsten in de boekhouding. Je hebt namelijk iets wat in de zaak zat verkocht. Dit is voor belang voor de afschrijvingen die je al gedaan hebt met betrekking tot de laptop. Om deze reden maakt het ook niet uit als jij je laptop afschrijft met een restwaarde van €0,-. Dit is namelijk de correctie ervan.

Mag je tweedehands kantoorartikelen kopen?

Een vraag die door veel klanten gesteld wordt, is of het mogelijk is om via bijvoorbeeld Marktplaats kantoorartikelen te kopen. Dit mag gewoon, dat is mooi meegenomen en kan je geld besparen. Op Marktplaats koop je vaak artikelen van particulieren, zij brengen geen btw in rekening. De btw betaal je niet en daarom mag je hem ook niet inboeken met btw. In de boekhouding zet je dus 0% btw neer.

Als bonnetje/factuur is het aan te raden om een printscreen van de deal te maken. Dit geldt namelijk als koopovereenkomst en zo heb je netjes bewijs in je boekhouding zitten. Ook indien je tweedehands producten koopt, geldt gewoon dat je een administratieverplichting hebt.

Hoe werkt het als je tweedehands spullen door verkoopt?

Als ondernemer mag je ook tweedehands spullen doorverkopen. Op het moment dat je dit inkoopt zonder btw dan kan je de margeregeling toepassen. Heb je de spullen gekocht met btw, dan werkt het op de “normale” manier.

De margeregeling houdt in dat je enkel btw hoeft te betalen of in rekening hoeft te brengen op de marge die jij maakt op de verkoop van een tweedehands product.

Stel, je hebt een vintage kledingwinkel en je hebt een spijkerbroek gekocht van een particulier voor €10,-. Deze spijkerbroek verkoop jij vervolgens voor €30,-. De marge die op deze spijkerbroek zit is dan €20,-. In plaats van btw te rekenen over €30,- mag je in dit geval btw heffen over €20,-. 

Meer weten over de btw op de verzendkosten die op margeproducten zit? Lees dan dit artikel door.

Margeproducten zie je vaak bijvoorbeeld bij de autodealer en hier zie je het onderscheidt ook direct. Indien een autodealer de auto van een ondernemer verkoopt, dan staat dit er altijd duidelijk op vermeldt. Dat komt omdat de auto is ingekocht met btw en de btw voor de koper ook over het volledige bedrag wordt geheven. Bij een auto die van een particulier is geweest hoef je enkel btw te betalen over de marge (winst) die de autodealer maakt. Als particulier is het dus veel voordeliger om een auto te kiezen die van een andere particulier is geweest.

Heb je hulp nodig met je belastingaangiften of heb je andere belastingvragen? Stuur mij dan snel een email en dan help ik je verder.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kan ik je helpen?