ondernemer inkomstenbelasting

Wanneer ben ik een ondernemer voor de inkomstenbelasting?

De inkomstenbelasting komt er weer bijna weer, vanaf 1 maart mag jij hem weer invullen. Als je ingeschreven staat bij de kvk en een btw-ondernemer bent, dan betekend dit niet automatisch dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Hoe dit werkt en hoe jij ondernemer voor de inkomstenbelasting kan zijn, lees je in dit artikel.

Criteria om ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn

Om te kijken of je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, dien je naar een paar punten te kijken. Als je deze punten beoordeeld komt er uit of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting of niet.

1. Winst

Het doel van je bedrijf is om winst te behalen. Hierbij mag je kijken naar het toekomstperspecteif. Is de verwachting dat je binnen nu en 5 jaar winst gaat behalen? Maak je heel weinig winst of juist structureel verlies kan het zijn dat je niet aan deze eis voldoet. Dit is direct de belangrijkste eis om aan te voldoen. Indien je tussen de 0 en €5.000 omzet hebt in een jaar is de kans aanzienlijk klein dat je wordt gezien als een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Lees wel vooral nog verder.

2. Zelfstandigheid

Jij bent degene die de beslissingen maakt binnen jouw bedrijf. Als jij iemand anders het werk uit laat voeren moet dat goed zijn. Op een moment dat voor jou geschikt moet je opdrachten uit kunnen voeren. Jij dient zelf de zeggenschap te hebben over het werk dat je uitvoert en wie het voor je uitvoert.

3. Kapitaal

Je dient over kapitaal te beschikken om je onderneming te laten groeien en draaiende te houden. Dit dient jouw verantwoordelijkheid te zijn en niet dat van iemand anders.

4. Klanten of opdrachtgevers

Je dient verschillende opdrachtgevers of klanten te hebben in je onderneming. Het is dus niet de bedoeling dat je afhankelijk bent van een opdrachtgever of dat je afhankelijk bent van het werkwerk van o.a. vrienden en familie.

5. Promotie

Jouw bedrijf dient herkenbaar te zijn als jouw bedrijf. Zo is het handig om social media accounts te hebben die de naam van je onderneming dragen. Of om visitekaartjes te hebben die je aan potentiële klanten kunt geven. Maar je mag de marketing en promotie natuurlijk inrichten op de manier hoe jij dit wilt.

6. Risico

Jij dient het ondernemersrisico te dragen. Als er geen klanten of verkopen zijn in een periode heb je bijvoorbeeld geen inkomen. Als een klant de factuur niet betaald, heb je geen inkomen. Het is de bedoeling dat dit risico bij jou ligt en niet bij iemand anders.

7. Aansprakelijkheid

Jij dient de persoon te zijn die aansprakelijk is voor de schulden van je onderneming. Natuurlijk kan je dit risico inperken met verzekeringen en de rechtsvorm die je kiest, maar je blijft wel aansprakelijk.

Hoe meer van de bovenstaande punten voor jou geldt, hoe groter de kans is dat je wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Via de site van de belastingdienst kan je dit heel eenvoudig testen aan de hand van deze tool.

Zolang geldt de ondernemerscheck

In principe geldt de check 1 jaar, elk jaar dien je dus opnieuw de check te doen of je gezien kan worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting of niet. Het geldt dus niet eens een ondernemer altijd een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Indien je situatie veranderd in de loop van de tijd is het dus zeker aan te raden om de check opnieuw te doen.

Ik heb verlies geleden en nu?

Als je verlies draait en je voorlopig geen winstoogmerk hebt, dan kan het zijn dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Maar als je eenmalig een keer verlies hebt geleden, wel aan de overige punten voldoet en denkt in de komende periode wel winst te gaan draaien, dan is de kans groot dat jij gewoon ondernemer bent. Maak je structureel verlies en is het niet logisch dat jij in de volgende jaren winst gaat behalen, dan is de kans klein dat je als ondernemer wordt gezien.

Voordelen van ondernemer in de inkomstenbelasting

Aangemerkt worden als ondernemer in de inkomstenbelasting heeft verschillende voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld belastingvoordeel indien je aan het urencriterium voldoet. En heb je recht op de MKB-winstvrijstelling. Dit zijn voordelen die ervoor zorgen dat jij minder belasting hoeft te betalen over de winst die jij in een jaar maakt en dat is natuurlijk altijd mooi mee genomen.

Geen ondernemer

Het kan zijn dat je er nu achter bent gekomen dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Dit betekend niet dat je geen belasting hoeft te betalen als je wel winst hebt gemaakt. Dus lees nog wel even verder. Als je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting heb je nog twee mogelijkheden waar je wel aan kan voldoen:

  1. Hobby
  2. Resultaat uit overige werkzaamheden

Indien jij geen geld verdient met hetgeen wat je doet, dan spreken we van een hobby. Een hobby kost geld of je speelt gelijk. In elk geval wordt je niet rijker van de hobby. Als jij een hobby hebt, dan hoef je geen belastingaangifte te doen.

De andere mogelijkheid is resultaat uit overige werkzaamheden. Hier geef je alle inkomsten en uitgaven in op die jij hebt gehad dat jaar. Verdien jij bijvoorbeeld wat bij via social media of een blog, maar verdien je te weinig of sta je niet ingeschreven in de kamer van koophandel, dan kan je deze inkomsten hier neerzetten. Maar ook als jij lezingen geeft aan groepen mensen en dit niet stelselmatig doet, maar een keer dan mag je dit verwerken als resultaat uit overige werkzaamheden.

Kan jij hulp gebruiken bij je boekhouding/belastingaangiften of heb je andere vragen over financiële kwesties? Neem dan contact op via emma@www.emmastaxlaw.nl en dan help ik je verder.

Inkomstenbelasting training

Neem de controle over je financiën

Schrijf je nu in voor Emma’s Tax Law Academy en leer hoe je zelfverzekerd je belastingaangiften en administratie kunt regelen.

Kies de cursus die bij jou past en start vandaag nog!

Lees meer

Aanbevolen voor jou

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?