De gevolgen van het te laat indienen van een aangifte zijn afhankelijk van de situatie en de belastingsoort. In enkele gevallen kan het leiden tot een boete en in andere gevallen kom je er zonder verdere gevolgen vanaf. Ik leg je uit hoe het precies werkt.

Wij kennen in Nederland twee verschillende belasting, de aangiftebelasting en de aanslag belasting. De gevolgen van het niet of te laat indienen van de aangifte is afhankelijk van de soort belasting.

Aangiftebelasting

De btw-aangifte is een aangiftebelasting, dit herken je doordat de belastingplichtige zelf het belastingbedrag moet berekenen en betalen.

Aanslagbelasting

De inkomstenbelasting is een aanslagbelasting, de belastingplichtige moet wel aangifte doen, maar de inspecteur van de belastingdienst legt een aanslag op. Pas zodra die aanslag is opgelegd wordt duidelijk wat het bedrag is wat betaalt dient te worden.

De eventuele gevolgen van het niet/te laat doen van aangifte bij een van deze twee soorten belastingen zijn ook weer anders.

Omzetbelasting

De omzet belasting is een aangiftebelasting. Wanneer je aangifte omzetbelasting moet indienen, dient dit verstuurd en betaald te zijn voor de maand is afgelopen (van een kwartaal). Ben je hiervoor te laat? Dan kan dit verschillende gevolgen hebben:

Aangifte omzetbelasting te laat ingediend

Wanneer de aangifte te laat is ingediend, ben je in aangifteverzuim, dit is strafbaar. Hierdoor krijg je een verzuimboete van €68,- boven op het bedrag van de aangifte. De belastingdienst hanteert een coulancetermijn van 7 dagen, je ontvangt wel een verzuimmelding. Dit houdt in dat als je de vorige aangifteperiode wel op tijd was met het indienen van de aangifte, je geen boete krijgt als je binnen 7 dagen na afloop van de aangiftemaand alsnog je btw aangifte doet. Indien je vorige maand ook te laat was, of als je meer dan 7 dagen te laat bent, dan krijg je een boete van €68,-.

Belastingaangifte niet op tijd betaald

Wanneer je de aangifte hebt ingediend dan weet je welk bedrag je aan de Belastingdienst verschuldigd bent. Wanneer je een bedrag verschuldigd bent, dan dient je dit uiterlijk de laatste dag van de aangifte maand op de rekening van de belastingdienst te staan. Indien je de btw-aangifte per kwartaal betaald zijn de uiterlijke betaaldata ’s 30 april, 31 juli, 31 oktober en 31 januari. Wanneer het geld niet uiterlijk deze dag op rekening van de Belastingdienst staat, ben je in ‘betaalverzuim’ hierin zijn vier scenario’s:

  1. Je maakt het bedrag te laat over, maar wel binnen het coulancetermijn van 7 dagen en het is de eerste keer dat je te laat betaald. Dan is er nu niks aan de hand, dat scheelt, er wordt nu dus geen boete opgelegd.
  2. Je maakt het bedrag te laat over, maar wel binnen het coulancetermijn van 7 dagen, alleen was je de vorige keer ook te laat. Je krijgt nu een verzuimboete opgelegd, deze bedraagt 3% van het bedrag, met een minimum van €50,- en een maximum van €5.514,.
  3. Je maakt het bedrag te laat over en ook buiten het coulancetermijn. Je krijgt nu een verzuimboete opgelegd, deze bedraagt 3% van het verschuldigde bedrag, met een minimum van €50,- en een maximum van €5.514,-.
  4. Je maakt een deel van het aangiftebedrag na het coulancetermijn over en een deel binnen het termijn. Je krijgt nu een verzuimboete opgelegd over het totale bedrag van de aangifte, deze bedraagt 3% van het verschuldigde bedrag, met een minimum van €50,- en een maximum van €5.514,-.

Lees ook: Tips om jouw btw-aangifte te betalen

Geen aangifte ingediend

Wanneer de belastingdienst geen aangifte ontvangt dan zullen zij een naheffingsaanslag opleggen. Deze aanslag zal een gemaakte schatting van het te betalen bedrag bevatten. Dit wordt ook wel ambtshalve aanslag genoemd. De boetes van aangifteverzuim en betaalverzuim zullen hierbij in stand blijven. Dit bedrag is altijd hoger dan je in werkelijkheid zou moeten betalen. Je kan hier tegen in bezwaar door alsnog binnen de gestelde periode de btw-aangifte in te dienen. Dan wordt de aangifte gecorrigeerd en zal je minder belasting mogen betalen.

 Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting is een aanslagbelasting, dat de belastingdienst na het indienen van jouw belastingaangifte een aanslag oplegt. Als belastingplichtige dien je voor de inkomstenbelasting in maart of april je aangifte op te stellen en te verzenden. Lukt dat niet binnen de termijn? Dan is er de mogelijkheid om uitstel aan te vragen, hierdoor heb je langer de tijd om jouw aangifte te regelen. Doe je dit niet, of ben je te laat? Dan kan dit gevolgen hebben.

 Geen uitnodiging tot aangifte ontvangen

Sommige zijn niet belastingplichtig, daardoor word je dan ook niet uitgenodigd tot het doen van een belastingaangifte. Wanneer je geen uitnodigingsbrief hebt ontvangen en je weet dat je belastingaangifte moet doen, dan dien je een uitnodiging te vragen. Wanneer je dit niet doet, kan je een verzuimboete opgelegd krijgen van €2.757,-.

Aangifte niet op tijd doen

Wanneer je niet op tijd je aangifte hebt gedaan, ontvang je niet direct een boete. Eerst zal je een herinnering ontvangen en vervolgens nog een aanmaning. Hierdoor krijg je nog extra tijd om je aangifte in te dienen. Doe je na een aanmaning nog steeds geen aangifte? Dan ontvang je een boete, deze boete wordt direct in rekening gebracht. Komt dit je de eerste of tweede keer voor, dan ontvang je een verzuimboete van €385,-. Ben je vaker in verzuim? Dan ontvang je een verzuimboete van €5.514,-.

 Wanneer je de aangifte niet op tijd doet, krijg je naast een boete ook een ambtshalve aanslag opgelegd. Dit is een schatting van het belastbaar bedrag waarover de belasting wordt berekend. Dit bedrag is vaak hoger dan de werkelijkheid. Tegen de ambtshalve aanslag kan je bezwaar maken op dezelfde manier als een normale aanslag. Wanneer je geen belastingaangifte hebt ingediend is de bewijslast zwaarder om te bewijzen dat de ambtshalve aanslag te hoog is. Daarom is het dan lastiger om een verlaging van de aanslag te krijgen.

Vaak is de onderbouwing van het bezwaar het alsnog indienen van de aangifte inkomstenbelasting. Of dit het geval is zal je van de inspecteur horen na er bezwaar is aangetekend.

Aanslag niet op tijd betalen

Om te zorgen dat de Belastingdienst de belastingschulden ontvangt zijn er diverse middelen beschikbaar. De Belastingdienst zal een herinnering sturen, hier zitten geen gevolgen aan vast. Daarna wordt er een aanmaning verstuurd, hierbij worden extra kosten in rekening gebracht; de invorderingsrente en de aanmaningskosten. In sommige gevallen zelfs een verzuimboete met een hoogte van maximaal €5.514,-. Wanneer je dan nog steeds niet betaald kan je een dwangbevel ontvangen of een deurwaarder. Hier worden ook extra kosten voor in rekening gebracht en bij uitblijven van betaling, kan er beslag genomen worden op je bezittingen en/of inkomsten. Wanneer er dan nog niet wordt betaald dan worden goederen, die in beslag genomen zijn, geveild, om de kosten te betalen. Mocht dit allemaal niet uitmaken, dan is het nog mogelijk dat de Belastingdienst je gijzelt. Dit houdt in dat je vrijheid wordt ontnomen en je wordt vastgezet in de gevangenis.

 Zorg dat je altijd netjes betaald, het niet betalen van je belastingaanslag kan grote gevolgen hebben. Om extra kosten te voorkomen is het belangrijk om op tijd je belastingaangiften te verzenden en de aangifte/aanslag op tijd te betalen. Het geld wat je bespaard door tijdig te betalen kan je aan vele leukere dingen besteden!

Wil je hier meer over weten of kan je hier hulp bij gebruiken? Neem dan contact met ons op via info@emmastaxlaw.nl en dan helpen wij je graag verder! Je kan ook berichtje via Whatsapp sturen. Ons nummer is 06-25578518.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kan ik je helpen?