Als ondernemer is het van belang om te werken aan je money mindset. Hoe zweverig het ook kan klinken, als jouw money mindset niet op orde is, trek jij ook geen geld aan. Heb jij (onbewust) een hekel aan geld? Dan is de kans groot dat jij aan klanten niet de prijs vraagt die je waard bent. Met deze tips kom jij vast en zeker verder.

Geld is leuk, knoop dat maar alvast in je oren. En hoe meer jij met geld bezig gaat zijn, hoe leuker het ook kan worden. Dan heb ik het niet direct over de boekhouding voeren, hoewel het verzenden van facturen toch wel een feestje is voor mij. Ik heb het over alle aspecten van geld. Want zodra jij voldoende geld kan verdienen met jouw bedrijf en je er volledig van kan leven is het toch veel leuker dan dat je een beetje loopt aan te modderen, omdat je geen geld durft te vragen voor je diensten? Ik hoop daar met deze blog een verandering in aan te kunnen brengen.

Maak van geld je hobby

Mijn aller eerste en wellicht beste tip is: maak van geld je hobby. Zelf vind ik geld echt mega leuk en is het voor mij een sport om er meer van te maken. Natuurlijk kan je ook doorslaan daarin, want geld uitgeven vind ik net zo leuk en belangrijk. Maar om beiden te kunnen doen zal je ook geld moeten verdienen.

Door van geld je hobby je maken is het van belang dat je geld leuk gaat vinden. Je moet van al je struikelblokken af en geld gaan waarderen. Een leven zonder geld is praktisch gezien onmogelijk. Toch hoeft je doel ook helemaal niet te zijn om 10.000 euro omzet per maand te behalen. Jij hebt je eigen doelen en juist die doelen moet je nastreven. Want als jij onmogelijke dingen nastreeft, dan haal je het nooit en zal je je relatie met geld ook nooit verbeteren.

Mijn beste tip

Een van de beste tips om je relatie met geld te verbeteren is door een afbeelding op je vergrendelscherm in te stellen met een tekst als “geld is leuk” en telkens als je je mobiel pakt zie je staan “geld is leuk”. Door daar steeds aan herrinerd te worden ga jij geld binnen de korte keren ook leuk vinden. Let op, dit heeft wel eventjes nodig!

Ken de struikelblokken van je money mindset

Om je relatie met geld te kunnen verbeteren is het van belang dat jij weet waar jouw struikelblokken liggen. In verschillende boeken noemen ze dit ook wel money blocks. Deze struikelblokken zijn beperkende gedachten die je klein houden en dat is iets waar je vanaf moet. Indien je weet waar dit mis gaat, is het ook veel makkelijker om er vanaf te komen.

Wat je kan helpen is door dit op te schrijven, maak er een soort journal sessie van en schrijf alles op wat in je hoofd opkomt. Op die manier ben je je bewust van wat er op dit moment fout gaat en kan je er ook een stuk beter rekening mee houden. Als jij niet weet wat er op dit moment fout gaat, is het ook niet mogelijk om jezelf te verbeteren daarin.

Blijf je ontwikklen

Een van de beste manieren om je money mindset beter te laten worden is door je te verdiepen in alles wat er betrekking op heeft. Mijn favorieten manieren om dat te doen heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.

Boekentips

Ik ben zelf dol op lezen, dus een mooi begin is om een paar van de boeken die ik de laatste tijd heb gelezen te delen. Die overigens ook echt aanraders zijn.

1. Think and Grow Rich

Dit boek vind ik echt wel een must read. Hij is op sommige vlakken best zweverig, moet je tegen kunnen, maar hij heeft onwijs veel waarde. In dit boek worden enkele hele succesvolle mensen (mannen) bestudeerd en wordt gekeken waarom zij succesvol zijn geworden. Dit boek is 100 jaar geleden geschreven en staat vol met grote namen die iedereen wel kent. Dit boek heeft mij echt na laten denken over dingen en je aan het werk gezet. En daarom vind ik dit boek ook echt een aanrader, of je nu zweverig bent of niet.


2. You are a badass at making money

Een ander boek die redelijk zweverig kan zijn, maar wel veel aspecten bevat waar je iets aan hebt. Dit boek laat vooral heel goed zien welk effect je mindset heeft op hoeveel geld je kan verdienen. Ik ben benieuwd of het allemaal zo makkelijk is als hierin gezegd wordt. Maar je mindset is van groot belang, want als jij niet geloofd in jezelf, waarom zou een ander dan wel geloven in jou? Dit boek bevat casussen en verhalen en maakt je duidelijk hoe jouw mindset ervoor kan zorgen dat jij meer geld kan verdienen.


3. Blondjes beleggen beter

Een stuk praktischer, een boek over beleggen. Dit boek leert je hoe beleggen werkt en ik roep dit boek nu niet omdat ik vind dat iedereen moet gaan beleggen. Nee, dit boek kaart ik aan omdat zodra jij geld leuk vind is ben je klaar voor de volgende stap. Wat vind je eng? Voor mij was dat al snel zelfstandig beleggen, dus vroeg ik dit boek voor mn verjaardag en ging ik aan de slag. En het was allemaal een stuk minder eng dan ik van tevoren had bedacht.

Maandelijks deel ik de update hierover op mijn persoonlijke blog. En na beleggen goed ging en goed voelde stapte ik in crypto, wat een minder succes is. Maar dit is wel een mooie manier om jezelf uit te blijven dagen en open te blijven staan voor nieuwe dingen. Daarom een echte aanrader om wel te lezen. Wil je beginnen met beleggen of er gewoon alvast meer over lezen? Schaf dan zeker dit boek aan!

Film / serie tip

Een andere leuke manier om je te ontwikkelen is door films of series te kijken. Vind ik zelf altijd erg leuk en leerzaam. Hierbij een film en een serie die daadwerkelijk over geld gaan.

1. Money, Explained

Money, Explained is en kleine serie op Netflix die je over verschillende aspecten van geld wat uitlegt. De afleveringen duren ongeveer 20 minuten en daarin worden verschillende onderwerpen uitgelegd, bijvoorbeeld de Amerikaanse creditcard. De “magic card” die nogal veel schulden bij jongeren veroorzaakt omdat ze de gevolgen ervan niet kennen. Bij ons werkt het niet helemaal hetzelfde, maar dat betekend niet dat het niet leerzaam kan zijn. Zelf vond ik het heel intressant om te zien hoe het dus precies werkt. Andere onderwerpen zijn: Get Rich Quick, Student leningen, gokken en pensioen. Het is gericht op Amerika dus het gaat bij ons allemaal net wat anders, maar intressant is het zeker.

2. Inside Job

Deze film gaat over het ontstaan van de economische crisis in 2008. Het neemt het hele proces door, van de zeepbel die ontstond die uit elkaar klapte en in 2008 de crisis veroorzaakte waar de wereldwijde economie de gevolgen van heeft gemerkt. Hele intressante film om je eens verder mee te verdiepen in hoe de crisis is onstaan en zo je blik op geld te verbreden.

Masterclass

Wil je nog meer werken aan je money mindset? Dan raad ik je aan om naar mijn masterclass te komen op 23 augustus om 20.00 uur. Kan je er niet live bij zijn? Geen probleem, dan krijg je een replay opgestuurd en kan je alles op je gemak thuis kijken zodra het wel uitkomt.

In deze masterclass gaan wij er samen voor zorgen dat jouw money mindset next level gaat en jij jouw relatie met geld gaat verbeteren waardoor je een geld magneet gaat worden.

money mindset

Masterclass

Master jouw money mindset

Dit leer je tijdens de masterclass:

  • Het belang van een goede money mindset
  • Geld uitdagingen herkennen
  • Geld uitdagingen overwinnen
  • Manieren om grip te krijgen op je geld
  • Het belang van investeren
  • Het bepalen van je uurtarief
  • Vast houden aan je uurtarief
  • Hoe je je money mindset kan vergroten
  • Het antwoord op jouw money mindset vragen

Geen zin om te werken aan je money mindset, maar kan je wel hulp gebruiken met je belastingaangiften? Dan kan je hier een gratis kennismakingsgesprek inplannen.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?