Bijna elke ondernemer moet na elk kwartaal aangifte omzetbelasting doen. Als je dit niet doet, riskeer je een boete. Wist je dat er een heleboel ondernemers zijn die al eens een boete hebben gekregen voor de btw-aangifte? Zonde! Toch kun je, zonder dat je het in de gaten hebt, een foutje maken en al een boete riskeren. Met deze 7 tips riskeer jij nooit meer een btw-boete!
Elke ondernemer (behalve ondernemers die meedoen aan de KOR 2020) is verplicht om elk kwartaal belastingaangifte te doen: de aangifte omzetbelasting oftewel btw-aangifte. Als je dit niet doet, riskeer je een boete. Je kunt een boete krijgen als je de aangifte te laat indient, de aangifte te laat betaald of als je helemaal geen aangifte indient en betaald. Als je btw moet betalen, dan moet dit uiterlijk een maand na het kwartaal op de rekening van de Belastingdienst staan. De deadlines van de btw-aangifte zijn dus 31 januari, 30 april, 31 juli of 31 oktober. Hoewel de criteria van de btw-aangifte niet heel streng is, riskeren een boel ondernemers jaarlijks een btw-boete. Met de volgende 7 tips hoef jij nooit meer een btw-boete te krijgen!
Tip 1: Stel de btw-deadlines duidelijk vast
Allereerst is het heel belangrijk om de datums op te schrijven waarop je btw-betaling binnen moet zijn. Na elk kwartaal heb je namelijk een hele maand de tijd om je btw-aangifte te doen en te betalen. Weet dat elke aangifte gedaan en betaald moet zijn op de laatste dag van de maand ná elk kwartaal. Om het overzichtelijk voor je te maken: de deadlines zijn 31 januari, 30 april, 31 juli of 31 oktober. Riskeer nooit meer een btw-boete door alle datums in je agenda te zetten.
Tip 2: Doe altijd aangifte (ook als je denkt dat het niet nodig is)
Soms denken ondernemers dat ze geen aangifte hoeven te doen, bijvoorbeeld omdat ze nog geen omzet hebben gedraaid. Ook als je nog geen omzet draait, moet je altijd btw-aangifte doen! Er is één uitzondering: als je bent vrijgesteld van omzetbelasting, doordat je bijvoorbeeld meedoet aan de KOR 2020. In dit geval hoef je ook geen btw-aangifte te doen. Ik heb hier een aparte blog over geschreven.
Je kunt dus simpelweg een boete voorkomen door te onthouden dat je áltijd aangifte omzetbelasting moet doen, behalve als je meedoet aan de KOR 2020.
Tip 3: Betaal altijd uiterlijk de 31e dag van de deadline
Zoals ik hierboven ook kort uitlegde, is het belangrijk om te onthouden dat je altijd de laatste dag van de maand ná het kwartaal hebt betaald. Dit zijn 4 datums per jaar, dus noteer deze ergens. Naarmate je langer onderneemt, komt er misschien ook meer routine in en onthou je ze zeker weten!
Heb je hier geen zin in of wil je niet rekening houden met deze datums? Dan kun je 2 dingen doen. Je kunt je aanmelden voor de KOR 2020 of je zoekt een boekhouder die deze aangiftes voor jou uit handen neemt.
Tip 4: Zoek hulp als je iets niet snapt
Wil je zelf geen rekening meer hoeven houden met de btw-aangifte van elk kwartaal? Dan kun je misschien eens kijken of een boekhouder wat voor jou is. Een boekhouder zorgt ervoor dat jouw aangifte omzetbelasting zeker weten gedaan wordt, dit is zijn of haar werk. Wil je dus zeker weten dat je aangifte goed gedaan wordt, dan kun je misschien dit proces uitbesteden.
Tip 5: Onderzoek of de KOR 2020 interessant voor jou is
Heb je een kleine onderneming? Dan kun je onderzoeken of de Kleine Ondernemersregeling 2020 wat voor jou is! Ik heb hier een uitgebreide blog over geschreven. In het kort houdt deze regeling in, dat je geen btw meer hoeft af te dragen over jouw dienst of product, en dus ook geen aangifte omzetbelasting hoeft te doen. Een voordeel van de KOR 2020 is dat je dus geen btw-aangiftes meer hoeft te doen!
Toch zitten er ook wat nadelen aan deze regeling. Kies dus niet alleen voor de KOR 2020 zodat je geen btw-aangiftes meer hoeft te doen. Lees voor alle informatie eens de blog die ik erover heb geschreven.
Tip 6: Houd rekening met buitenlandse btw
Ben jij als onderneming actief in het buitenland, importeer of exporteer jij goederen of drijf jij op een andere manier handel met het buitenland? Dan zit je aangifte omzetbelasting nét even wat anders in elkaar. Omdat andere landen natuurlijk ook btw heffen, is het belangrijk dat je dit goed in jouw boekhouding verwerkt. Je wilt natuurlijk fouten voorkomen, en dus ook een eventuele boete van de Belastingdienst. Ik heb hier een uitgebreide blog geschreven over hoe het werkt met de btw als je in het buitenland zaken doet.
Tip 7: Voorkom fouten in je boekhouding
Als laatste tip wil ik je meegeven dat je geen fouten in je boekhouding maakt, zodat je btw-aangifte ook geen fouten bevat. Dit klinkt misschien hartstikke logisch, maar een foutje in de boekhouding is snel gemaakt. Daarnaast is het belangrijk om een goede administratie van je uren bij te houden. Ook hier heb ik weer aparte blogs over geschreven. Riskeer nooit meer een btw-boete door een foutloze boekhouding bij te houden.
Zo, nu riskeer jij nooit meer een btw-boete
Ik heb je in deze blog 7 tips gegeven zodat jij nooit meer een btw-boete riskeert. Aangifte omzetbelasting is nu eenmaal een terugkomend verschijnsel, waar je niet omheen kunt. Ik weet zeker dat deze 7 tips jou gaan helpen om een btw-boete te voorkomen!
Kan jij hulp gebruiken bij je boekhouding of heb je andere vragen over de aangifte omzetbelasting? Neem dan contact op via emma@www.emmastaxlaw.nl en dan help ik je verder.