Als jij geen ondernemer bent, mag je geen facturen sturen aan bedrijven als jij werk voor ze verricht. In dit geval dien je kwitanties te sturen. In dit artikel vertellen wij je er graag alles over en kan je een handige template downloaden, zodat je direct aan de slag kunt!

 

Wat is een kwitantie?

Een kwitantie is een document wat een particulier kan opstellen om goederen of diensten te leveren en daarvoor betaalt te krijgen. Hierop staat duidelijk omschreven om wat voor product of dienst het gaat en wat het bedrag is van het product of de dienst en vervolgens kan je hem gegeven aan de afnemer. Om je hierbij op weg te helpen kan je in deze blog een handige download vinden, zodat jij direct aan de slag kunt met het versturen van jouw kwitantie.

Factuur of kwitantie sturen?

Een kwitantie en een factuur zijn niet hetzelfde. Aan een factuur zitten verschillende eisen verbonden waaraan het moet voldoen, zoals een kvk-nummer en een btw-nummer. Als jij nog geen inschrijving hebt bij de kamer van koophandel, dan zal je deze gegevens niet hebben en mag je dus geen factuur sturen. Om te zorgen dat jij alsnog betaald kan krijgen voor de werkzaamheden die je verricht, kan je daarom gebruik maken van een kwitantie.

Als particulier mag je dus geen facturen sturen. Mocht een afnemer vragen om een factuur, stuur deze dan ook niet. Indien ze erom vragen dien je een kwitantie te maken. Dit document kan de afnemer vervolgens in de administratie verwerken.

Wat zijn de eisen van een kwitantie?

De volgende zaken moet je op een kwitantie vermelden:

  • Het kwitantie nummer
  • Datum van versturen
  • Jouw naam, adres en woonplaats
  • Je rekeninggegevens
  • Contactinformatie
  • Adresgegevens van de afnemer
  • Duidelijke omschrijving van de afgenomen producten of diensten
  • Het aantal stuk waarom het gaat
  • De totaalprijs
  • Ondertekening door jou

Kwitantie voorbeeld word

Voor het gemak heb ik een voorbeeld kwitantie voor je gemaakt. In de afbeelding hiernaast kan je zien hoe hij ingevuld dient te worden. De template die ik voor jou heb gemaakt kan je op deze manier eenvoudig invullen. Zo kan jij makkelijk samenwerken met jouw opdrachtgevers zonder je al daadwerkelijk ondernemer bent.

De template is in Word gemaakt, zo kan je hem heel eenvoudig aanpassen met alle benodigde informatie.

Voor je hem naar jouw opdrachtgever verstuurd is het aan te raden om hem op te slaan als pdf. Op die manier kan je er ook eenvoudig een digitale handtekening onder zetten. Natuurlijk kan je hem ook uitprinten en inscannen. Net waar jouw voorkeur ligt.

kwitantie voorbeeld

Maximum per jaar

Het is niet de bedoeling dat je onbeperkt kwitanties verstuurt en voor duizenden euro’ s op deze manier verdient. Er is geen duidelijke grens aangegeven, maar als jij graag wilt ondernemen is het aan te raden om je wel in te schrijven bij de  Kamer van Koophandel. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee, zo kan je betaalde btw terug vragen en heb je ondernemersvoordelen waardoor je minder belasting hoeft te betalen over dezelfde winst. Dat is nog eens mooi meegenomen ook!

Ontvang jij als ondernemer een kwitantie van iemand waarbij je diensten of goederen hebt afgenomen? Houd er dan rekening mee dat je deze kosten dient aan te geven bij de Belastingdiest middels een IB-47  melding. In dit artikel kan je daar alles over lezen.

 

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?