Sinds 2020 heeft de KOR (kleine ondernemingsregeling) een nieuwe vorm gekregen. Deze nieuwe vorm zorgt ervoor dat kleine ondernemers voor een btw vrijstelling kunnen kiezen. Maar is het voor ondernemers wel verstandig om gebruik te maken van de vernieuwede kleine ondernemingsregeling?

Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden en dat heeft er vooral mee te maken dat elke onderneming anders is. In dit artikel lees je of het in jouw geval verstandig kan zijn om je in te schrijven voor de KOR.

Wat houdt de KOR regeling in?

De KOR is een regeling in de omzetzetbelasting (ook wel btw) speciaal voor kleine ondernemers met een jaarlijkse omzet tot €20.000,-. Als je gebruik maakt van deze regeling betekent dat, dat je geen btw meer in rekening hoeft te brengen bij je klanten, maar ook dat jij de btw die je hebt betaald niet meer terug kunt vragen.

Voorwaarden van de KOR

Als jij gebruik wilt maken van de regeling, dan dien jij aan de volgende drie voorwaarden te voldoen:

  • Je bent ondernemer voor de btw;
  • Je bent in Nederland gevestigd, of hebt hier een vaste inrichting; en
  • Je jaarlijkse omzet is lager dan €20.000.

Aanmelden voor de regeling

Indien je aan de voorwaarden voldoet van de KOR, kan je een verzoek indienen bij de Belastingdienst, dat doe je aan de hand van dit formulier

Wanneer is het mogelijk interessant voor jou?

Om te bepalen of de nieuwe regeling interessant is voor jouw bedrijf, dien je jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Lever je enkel aan consumenten?
  • En komen deze consumenten uit Nederland?
  • Ben je niet van plan om de komende drie jaar een grote investering te doen?

Is het antwoord op alle bovenstaande vragen ‘ja’, dan kan het zijn dat de KOR interessant voor je is. Heb je een aantal keer ‘nee’ geantwoord, dan zou ik er geen gebruik maken. Indien je ‘nee’ hebt geantwoord op de bovenstaande vragen, is het namelijk onvoordelig om mee te doen. 

Voor en nadelen KOR

Het grote nadeel van de nieuwe KOR

Aan de nieuwe regeling zitten een aantal nadelen verbonden. Op het moment dat jij kiest om mee te doen met de KOR zit je voor drie jaar aan deze regeling vast. Wil jij in die drie jaar de nieuwste iPhone kopen van €1199, dan zal jij de €209 btw die de iPhone bevat niet terug kunnen vragen. Hetzelfde geldt voor alle andere investeringen die je zult doen in deze periode.

Als je enkel aan consumenten levert, dan kan het voordeliger zijn om gebruik te maken van de KOR. Jouw prijzen kunnen namelijk gelijk blijven, maar je verdient wel een stuk meer per verkoop. Dan kan het zijn dat de €209,- aan btw die je niet kan terugvorderen van de iPhone weinig uitmaakt, je verdient nu misschien wel een stuk meer. Indien jij aan bedrijven levert of verkoopt kan jouw prijs niet omhoog door de KOR, je werkt dan immers met prijzen exclusief btw. Op dat moment is het wel echt een nadeel als je meedoet met de KOR.

Het voordeel van de nieuwe KOR

Zoals in het voordeel hierboven benoemd kan het zijn dat jouw inkomsten erop vooruitgaan. Daarnaast hoef je geen btw-administratie meer bij te houden en de btw-kwartaalaangifte te doen. Dat laatste kan een voordeel zijn, maar het kan dus ook nadelig uitkomen. Kies niet voor de KOR om enkel van de btw-aangifte af te komen. Ik help je hier namelijk heel graag mee, volg bijvoorbeeld mijn online training zodat jij zelf leert om de aangifte op te stellen. Of kijk eens naar de mogelijkheden om het uit te besteden.

 

Als mijn bedrijf al langer bestaat, kan ik mij dan alsnog aanmelden?

Ja dat kan, het maakt voor de kor niet uit hoelang jij al ondernemer bent. Het enige criterium wat ze echt hebben is dat de omzet in een kalenderjaar onder de €20.000 moet blijven.

Na je aanmelding moet je dus in de kor blijven?

Ja, als je je hebt aangemeld voor de kor zit je er minimaal drie jaar aan vast en daarna kan je je pas afmelden. De andere optie is €20.000 omzet in een kalenderjaar maken, dan kan je er ook uit. Op een andere manier is het niet mogelijk om van de kor af te komen.

Mag je oneindig lang in de kor zitten?

Je mag in de kor zitten zolang je de €20.000,- omzet in een jaar niet behaald. Haal je deze wel dan dien je je af te melden en weer btw in rekening te gaan brengen. Hoelang je in de kor kan blijven ligt er dus echt aan hoeveel omzet jouw onderneming maakt.

Ik heb geen zin in de btw aangifte, is de kor dan toch handig?

Dat ligt eraan, als jij aan consumenten levert is de kans groot dat jij voordeliger uit bent, dus dan zou ik het zeker doen. Als jij aan ondernemers levert dan is er geen voordeel en zou ik dus eerder overwegen om de aangiften uit te besteden. Bij mij ben je dan zeker welkom ;).

Ik vermoed dat ik binnen dit kalenderjaar de €20.000,- omzet ga halen, wanneer moet ik me dan afmelden?

Je mag je pas afmelden op het moment dat je de €20.000 omzet daadwerkelijk hebt gemaakt. In dit geval zal je dus moeten wachten tot je daadwerkelijk de €20.000 omzet hebt gemaakt voor je je mag afmelden. Doe dit dan ook direct op de dag dat je de factuur hebt verstuurd, het kan immers maar geregeld zijn.

Wat moet je doen als je de grens van €20.000 omzet behaalt?

In dat geval moet je je afmelden voor de kor, dat kan je doen via dit formulier. Deze vul je in en stuur je vervolgens op naar de Belastingdienst.

Daarna is het tijd voor fest, want hoe geweldig is het dat jij de mijlpaal van €20.000 omzet hebt behaald?

Ik verkoop mijn producten b2c, maar de inkoop is zo prijzig, wat moet ik dan doen?

Als het goed is, is jouw verkoopprijs altijd hoger dan jouw inkoopprijs, hierdoor is de kans aanwezig dat de kor alsnog voordeliger is ondanks de hoge inkoopprijs. Maar bereken dit zelf even goed.

Tips:

  • Doe je investeringen voor je je aanmeldt voor de kor
  • Zorg je btw hebt om af te dragen, als je normaal geldt terug krijgt bij het doen van de aangifte is het zonde van je geld
Op welke manier kan de kor je geld opleveren bij b2c

Bij de kor hoef jij geen btw meer af te staan, maar dit betekend niet dat jouw particuliere klanten minder hoeven te betalen. Jouw prijs blijft gelijk en je houdt meer over onder aan de streep.

Stel: jij verkoop zelfgemaakte kaarten voor €2,99 per stuk. Met de kor hou jij ook echt €2,99 over, zonder de kor hou je nog maar €2,47 over. Dat is een verschil van €0,52. Hoe meer kaarten je verkoopt hoe groter dat voordeel is.

Daar tegenover staat wel dat je de btw op de productiekosten niet terug kunt vragen, waardoor dit iets duurder wordt. Maar als je het goed doet liggen de productiekosten onder de prijs van het kaartje. Hierdoor zal je onder aan de streep meer overhouden dan als je geen gebruik maakt van de kor.

Heb jij hulp nodig met de keuze om mee te doen met de KOR of met je btw aangifte (kwartaal is nu nog mogelijk)? Neem dan contact op via de email: emma@www.emmastaxlaw.nl of plan een gratis kennismakingsgesprek in. Daarnaast kan je ook zelf aan de slag met de masterclass EHBO. Meer informatie over die masterclass staat hieronder.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?