Kleding mag je niet zomaar op de zaak zetten. Als jij met een fotograaf toffe foto’s gaat maken, mag je de kleding die je hiervoor speciaal aanschaft niet op de zaak zetten. Dat komt omdat deze kleding hoogst waarschijnlijk niet aan de voorwaarden voldoet. Wanneer je kleding wel op de zaak mag zetten, leg ik je graag uit.
Kleding mag niet zomaar op de zaak
Kleding mag je enkel op de zaak zetten als het aan strenge voorwaarden voldoet. Als jouw bedrijf een roze uitstraling heeft en je voor een branding shoot daarom speciaal roze kleding moet kopen, mag je dit niet op de zaak zetten.
Ook dat mooie, dure maatpak wat je speciaal laat maken omdat jouw branche dit graag ziet mag je niet op de zaak zetten. Dit heeft ermee te maken dat de belastingwetgever vindt dat je deze kleding ook voor andere gelegenheden kunt gebruiken. Dat maatpak kan je voorbeeld prima aantrekken naar een bruiloft of een begrafenis en wellicht ook naar andere nette gelegenheden. In elk geval mag dit niet op de zaak.
Kleding als zakelijke kosten
Hoe meer kosten je kan opvoeren in jouw boekhouding, hoe minder belasting je hoeft te betalen. Daarom is het erg aantrekkelijk als jij jouw kleding wel mag opvoeren als zakelijke kosten. Als deze kleding aan de voorwaarden voldoet, dan mag dit, maar veel kleding zal niet aan deze voorwaarden voldoen.
Op het moment dat jouw kleding aan de voorwaarden voldoet, kan je de betaalde BTW terug krijgen én mag je de kosten in aftrek nemen op de winst. Dat scheelt weer belasting en dat is voor veel ondernemers mooi meegenomen.
Werkkleding is 100% aftrekbaar
Op het moment dat jouw kleding voldoet aan de eisen die gesteld worden aan werkkleding is dit 100% aftrekbaar. Hierbij geldt de volgende defintie van werkkleding.
Dit is werkkleding
Werkkleding is kleding die jij nagenoeg geheel (meer dan 90%) draagt voor de uitoefening van jouw bedrijf of beroep. Of dit het geval is, blijkt uit de uiterlijke kenmerken van de kleding. Hierbij wordt vooral gekeken of het aannemelijk is dat de kleding op andere gelegenheden wordt gedragen dan op werk.
Denk bijvoorbeeld aan de overall die een vuilnisman draagt, deze zal hij niet tijdens een feestje dragen. Ook de chirurg zal zijn of haar werkkleding niet snel buiten het ziekenhuis dragen. En zo zijn er wel meer voorbeelden van beroepen die hun kleding nooit voor een andere gelegenheid zullen dragen dan voor hun werk.
En ja dat maatpak, dat voldoet helaas niet aan deze eis, zoals zojuist gezegd kan je die wel prima aantrekken naar een andere gelegenheid dan voor je werk.
Uitzondering: beeldmerk van 70 cm²
Er geldt wel een uitzondering op de omschrijving zoals die hierboven staat. Dat is namelijk indien er een beeldmerk op de kleding staat die minimaal 70 cm² is. Dat beeldmerk moet betrekking hebben op je beroep of bedrijf, denk hierbij aan jouw logo. Daarnaast is het van belang dat het beeldmerk goed zichtbaar is. Het logo mag dus niet aan de binnenkant van jouw kleding zitten, maar dient goed zichtbaar te zijn. Wil je een broek en een shirt? Dan dient het logo op beiden kledingstukken zichtbaar te zijn, één item is hierbij niet voldoende.
Heb je hulp nodig met je belastingaangiften of heb je andere belastingvragen? Stuur mij dan snel een email en dan help ik je verder.