Jij doet vast wel eens een investering voor je bedrijf. Er zijn twee verschillende investeringen, een fiscale investering en iets wat in de volksmond een investering wordt genoemd. Ik ga het met je hebben over de fiscale investering en hoe je deze op de juiste manier in je boekhouding kan verwerken.

Investeren is super leuk en het maakt je bedrijf in de meeste gevallen een stuk beter. Vaak verdien je het geld van een investering wel terug en grooit jouw bedrijf er alleen maar van. Alleen niet alles wat wij als investering zien, ziet de Belastingdienst ook als investering. Persoonlijk zie ik een investering als veel geld uitgeven of veel tijd ergens in besteden, maar voor de Belastingdienst is dat niet voldoende.

De fiscale investering

Voor de Belastingdienst is het pas een investering indien je geld uitgeeft aan een bedrijfsmiddel die langer meegaat dan één productieproces (één jaar) met een waarde boven de 450 euro ex btw. Dat houdt in dat alle cursussen en trainingen die je volgt geen investering zijn, want dat is geen bedrijfsmiddel.

Voorbeelden van investeringen: mobiel, fotocamera, laptop, machines, bedrijfspand en auto.

Als jij een webshop hebt kan je ervoor kiezen om de nieuwe webshop ook als investering te zien (indien je de maak uitbesteed aan een webbouwer en de prijs boven de €450 ligt), maar dat is lang niet altijd even voordelig.

Stel, je koopt een computer dan horen het toetsenbord en de muis ook bij de investering, ondanks dat deze items niet bij de computerprijs inzaten. Dit zijn (vaak) kleine kosten, maar die mag je dus wel als investering meerekenen.

Afschrijven op het bedrijfsmiddel

Op bedrijfsmiddelen moet je afschrijven, deze kosten mag je niet in een keer van de omzet halen, maar dat doe je in de meeste gevallen in vijf gelijke delen. De uitzondering hierop is het bedrijfspand (maar die laat ik verder in dit artikel achterwegen).

Afschrijven werkt als volgt: je hebt de aankoopprijs ex btw en je hebt een restwaarde en dat deel je door vijf jaar.

Voorbeeld: Je koopt een nieuwe iPhone van €1000,- ex btw. De restwaarde van een iPhone is €0,- en je schrijft hem in 5 jaar af. Dat komt neer op een afschrijving van €200,- per jaar.

Lees ook: Hoe boek je een telefoon op de zaak?

Nu hoor ik je al denken: maar ik doe helemaal geen vijf jaar met mijn mobiel. Nee dat snap ik, ik ook niet. Toch moeten we hem wel in vijf jaar afschrijven. Zo zijn de regels nu eenmaal en daar dienen we ons aan te houden.

Investering verwerken in de boekhouding

Elk boekhoudprogramma is anders, maar de basis werkt overal hetzelfde. De aankoop van het bedrijfsmiddel verwerk je op de balans, daarvoor zal je vaak een nieuwe post moeten aanmaken. Vervolgens gaat het afschrijven in de meeste gevallen automatisch. In Moneybird gaat het helaas niet automatisch en hier lees je hoe het dan werkt.

Op deze manier wordt de winst 5 jaar lang oprij lager en wordt het bedrag op de balans ook steeds lager. Precies hetgeen wat we willen.

Verkoop van het bedrijfsmiddel

Op het moment dat jij het bedrijfsmiddel verkoopt dan dien je dit te verwerken in je bedrijf. Let op, je bent een bedrijf en dat betekent dat de verkoop wel belast is met btw, houdt hier dus met de verkoopprijs rekening mee. 

Lees ook: Mag je als ondernemer tweedehands spullen kopen of verkopen?

Belastingvoordeel

Als je investeerd dan brengt dit extra Belastingvoordeel op als je aan de voorwaarden voldoet. Als je in een boekjaar voor minimaal €2.400,- investeerd heb je recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dit bedraagt 28% van het geïnvesteerde bedrag (tenzij je totale investeringen in een jaar boven de €59.170 uitkomen). 

Ik zal hier nog een uitgebreide blog aan wijden over hoe dit precies zit.

Heb je vragen over investeringen? Stel ze dan in de reacties hieronder of mail naar emma@www.emmastaxlaw.nl

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij jouw boekhouding en belastingaangiften? Dan kan je hier een gratis kennismakingsgesprek inplannen.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kan ik je helpen?