Als ondernemer is het van belang om te investeren in je bedrijf. Op die manier kan je groeien en verder komen. Maar die investeringen moeten oook op de juiste manier in de boekhouding worden verwerkt. Hierbij zit er een verschil met wat er in de volksmond een investering wordt genoemd en wat de Belastingdienst als een investering ziet. In het gemak worden de investeringen in de ogen van de Belastingdienst een “fiscale investering” genoemd en de andere noemen we een “gewone investering”. 

Wat is een investering? 

Voor de Belastingdienst is het pas een investering indien je geld uitgeeft aan een bedrijfsmiddel die langer meegaat dan één productieproces (één jaar) met een waarde boven de € 450 ex btw. Dat houdt in dat alle cursussen en trainingen die je volgt geen investering zijn, want dat is geen bedrijfsmiddel.

Voor ondernemers die gebruik maken van de KOR of een andere btw vrijstelling geldt dat de € 450 inclusief btw is.

Voorbeelden van investeringen of bedrijfsmiddelen zijn: mobiel, fotocamera, laptop, machines, bedrijfspand en auto.

Als jij een webshop hebt kan je ervoor kiezen om de nieuwe webshop ook als investering te zien (indien je de maak uitbesteed aan een webbouwer en de prijs boven de €450 ligt), maar dat is lang niet altijd even voordelig.

Stel, je koopt een computer dan horen het toetsenbord en de muis ook bij de investering, ondanks dat deze items niet bij de computerprijs inzaten. Dit zijn (vaak) kleine kosten, maar die mag je dus wel als investering meerekenen.

Maar deze samentelbepaling geldt niet altijd. Als jij bijvoorbeeld de inrichting van je kantoor koopt en daarvoor meerdere bureau’s nodig hebt die afzonderlijk onder de €450,- zijn, dan mag je deze bureau’s niet bij elkaar optellen. Een bureau kan je namelijk ook gebruiken zonder de andere bureau’s en aan een muis heb je weinig zonder computer. 

Afschrijven op het bedrijfsmiddel

Op bedrijfsmiddelen moet je afschrijven, deze kosten mag je niet in een keer van de omzet halen, maar dat doe je met maximaal 20% per jaar. In de praktijk komt dat er op neer dat je gedurende vijf jaar in gelijke delen het geïnvesteerde bedrag in mindering brengt op de winst. De uitzondering hierop is het bedrijfspand, maar die uitzondering laten we achterwege.

Afschrijven werkt als volgt: je hebt de aankoopprijs ex btw en je hebt een restwaarde en dat deel je door vijf jaar.

Voorbeeld: Je koopt een nieuwe iPhone van €1000,- ex btw. De restwaarde van een iPhone is €0,- en je schrijft hem in 5 jaar af. Dat komt neer op een afschrijving van €200,- per jaar.

Lees ook: Hoe boek je een telefoon op de zaak?

Nu hoor ik je al denken: maar ik doe helemaal geen vijf jaar met mijn mobiel. Nee dat snap ik, ik ook niet. Toch moeten we hem wel in vijf jaar afschrijven. Zo zijn de regels nu eenmaal en daar dienen we ons aan te houden.

Let op niet elk bedrijfsmiddel heeft een restwaarde van € 0,-. Bij het bepalen van de afschrijvingen is het wel van belang dat je daar op een goede manier rekening mee houdt. Een mobiel is over 5 jaar nog weinig waard, maar dat geldt voor machines vaak niet. Mocht je het bedrijfsmiddel voor meer geld verkopen dan de restwaarde, dan trekt dat zich vanzelf recht. 

Investering verwerken in de boekhouding

Elk boekhoudprogramma is anders, maar de basis werkt overal hetzelfde. De aankoop van het bedrijfsmiddel verwerk je op de balans, daarvoor zal je vaak een nieuwe categorie moet aanmaken. Vervolgens gaat het afschrijven in de meeste gevallen automatisch, de uitzondering hierop is Moneybird. Mocht je dat programma gebruiken, dan dien je de afschrijvingen zelf handmatig via het memoriaal te regelen.

Op deze manier wordt de winst 5 jaar lang oprij lager en wordt het bedrag op de balans ook steeds lager. Precies hetgeen wat we willen.

Verkoop van het bedrijfsmiddel

Op het moment dat jij het bedrijfsmiddel verkoopt dan dien je dit te verwerken in je bedrijf. Dat betekent dat de opbrengst van het bedrijfsmiddel bij jouw omzet wordt opgeteld. Let op, je bent een bedrijf en dat betekent dat de verkoop wel belast is met btw, houdt hier dus met de verkoopprijs rekening mee. In dit artikel kan je meer lezen over het verkopen van tweedehands spullen als ondernemer.

Belastingvoordeel

Als je investeert dan brengt dit extra belastingvoordeel op als je aan de voorwaarden voldoet. Als je in een boekjaar voor minimaal €2.601,- investeert heb je recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dit bedraagt 28% van het geïnvesteerde bedrag (tenzij je totale investeringen in een jaar boven de €63.716 uitkomen). 

Heb je vragen over investeringen? Stel ze dan in de reacties hieronder of mail naar emma@www.emmastaxlaw.nl

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij jouw boekhouding en belastingaangiften? Dan kan je hier een gratis kennismakingsgesprek inplannen.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?