Het einde van 2022 is in zicht, dit betekent dat het bijna tijd is om het jaar af te ronden! Elk jaar moet er over het volledige jaar inkomstenbelasting worden afgedragen aan de Belastingdienst. Bij eenmanszaken wordt dit gedaan ná het indienen van de aangifte inkomstenbelasting, begin 2021. Ik merk dat er nogal wat verwarring is bij ondernemers over hoevéél inkomstenbelasting je dan moet afdragen. In deze blog behandel ik hoeveel inkomstenbelasting je over 2022 moet betalen als zzp’er!

Waarover betaal je inkomstenbelasting?

De hoogte van het bedrag dat je als inkomstenbelasting moet afdragen, is afhankelijk van je inkomen. Hoeveel inkomstenbelasting moet je dan over 2022 betalen, als zzp’er? Bij eenmanszaken bereken je de inkomstenbelasting als volgt:

Omzet – kosten = winst.

Je betaalt als zzp’er alleen inkomstenbelasting over je winst. Omdat je een eenmanszaak hebt, geeft de overheid je nog verschillende kortingen, die enorm kunnen helpen bij het verlagen van het bedrag dat je aan inkomstenbelasting moet betalen! Deze kortingen zal ik hieronder uitleggen.

Voorkom stress door het gebruik van verschillende potjes

Omdat je in het begin van 2022 inkomstenbelasting over héél 2021 betaalt, kan dit best een groot bedrag zijn. Als je je hier niet op hebt ingesteld, kan dit best even schrikken zijn. Het is daarom verstandig om gedurende het jaar te werken met verschillende potjes, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Betalingsregelingen om de inkomstenbelasting te kunnen betalen, brengt namelijk extra kosten met zich mee. Dat zou zonde zijn, toch?

Ik heb hier een uitgebreide blog geschreven over hoe je effectief gebruik kunt maken van potjes! Hierdoor krijg jij je financiën overzichtelijk bij elkaar en voorkom je stress.

Verlaag je belasting door aftrekposten

Je kunt het bedrag aan inkomstenbelasting verlagen door gebruik te maken van aftrekposten. Je kunt te maken hebben met persoonsgebonden aftrekposten. Deze aftrekposten zijn per persoon anders. Ik heb hier een uitgebreide blog over geschreven, hier kun je even naar kijken om te kijken wat voor jou toepasselijk is.

Ook kun je te maken hebben met ondernemersvoordelen. De volgende punten zijn heel handig en brengen jouw inkomstenbelasting omlaag:

  • Als je in 2021 meer dan 1.225 uur hebt gewerkt als zzp-er, krijg je een zelfstandigenaftrek van €6.310. Hiervoor moet je dus wel 1.225 uur hebben gewerkt én nog niet de AOW-leeftijd behaald hebben. Dit betekent dat je €6.310 van je winst mag afhalen!
  • Ben je minder dan 3 jaar geleden gestart met je bedrijf? Dan heb je recht op een startersaftrek van €2.123. Dit betekent dat je €2.123 extra van je winst af mag halen!
  • Iedere ondernemer (ongeacht of je meer dan 1.225 uur werkt) krijgt MKB-winstvrijstelling: 14% korting over je belastbare inkomen is vrijgesteld van belasting. Dit houdt dus in dat je nog eens 14% van je winst mag afhalen, waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting afdraagt.

Deze aftrekposten kunnen dus heel gunstig zijn om het bedrag waar je inkomstenbelasting over moet betalen, omlaag te krijgen.

Verlaag je belasting door het urencriterium

Hierboven beschreef ik het ook al kort: als je in 2021 de uren van het urencriterium hebt gewerkt, heb je recht op een zelfstandigenaftrek. De enige voorwaarden hiervoor zijn dat je méér dan 1.225 uur in dat jaar hebt gewerkt en nog niet de AOW-leeftijd hebt behaald aan het begin van het kalenderjaar. De hoogte van deze aftrek is dan €6.310, best een leuke aftrekpost dus!

Zorg er wel voor dat je aantoonbare uren hebt: de Belastingdienst wil kunnen controleren of je echt die uren hebt gemaakt. Het kan dus heel waardevol zijn om je uren gedurende het jaar te noteren in een agenda. Ik heb hier een uitgebreide blog geschreven over het belang van het urencriterium, en waar je allemaal aan moet voldoen. Lees deze blog vooral als je hier gebruik van wilt maken.

2 belastingschijven in 2022

Voorgaande jaren maakte de Belastingdienst gebruik van meerdere schijven om jouw winst te belasten. Sinds 1 januari 2020 is dit verandert: we gebruiken nu 2 schijven. In Nederland maken we gebruik van een progressief belastingstelsel, wat inhoudt dat je meer belasting gaat betalen naarmate je meer gaat verdienen.

Tegenwoordig zijn er dus nog 2 belastingschijven.

  • Basistarief van 37.07% tot een winst van €69.339.
  • Toptarief van 49.5%. Dit tarief geldt pas bij een winst vanaf €69.399.

Afhankelijk van jouw winst ná aftrek van alle aftrekposten, moet je je winst belasten met het tarief dat hoort bij de belastingschijf waarin jij valt. Hoe bereken je dit op een makkelijke manier? Dat leg ik je hieronder uit.

Hoeveel inkomstenbelasting moet je dus over 2022 betalen als zzp’er?

Oké, ik heb nu alle voordelen en aftrekposten met je gedeeld. Zoals je gelezen hebt is het bedrag, dat je aan inkomstenbelasting moet betalen, erg afhankelijk! Het kan enorm handig zijn om een rekentool in te vullen, die precies voor jou uitrekent hoeveel inkomstenbelasting je over 2022 als zzp’er moet betalen. Hier kun je de tool vinden.

Bij deze tool is het dus belangrijk om alle voordelen en aftrekposten mee te nemen die ik in deze blog heb behandeld. Uiteindelijk kom je zo tot een bedrag wat je moet betalen aan de inkomstenbelasting!

Kan jij hulp gebruiken bij je boekhouding of heb je andere vragen over de administratieverplichting? Neem dan contact op via emma@www.emmastaxlaw.nl en dan help ik je verder.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?