Als ondernemer heb je een groot voordeel: je kunt btw aftrekken en kosten op de zaak boeken. Hierdoor kun je zowel voor de omzetbelasting als de inkomstenbelasting enorm voordelig de kosten opvoeren, waardoor je je telefoon goedkoper gebruikt dan wanneer je ‘m privé gebruikt. Hoe boek je je telefoon dan op de zaak?

Lees ook: Pensioen opbouwen als ondernemer, zo doe je dat!

Losse telefoon op de zaak kopen

Je kunt ervoor kiezen om je telefoon op de zaak te kopen. Het voordeel is dat je dan de btw kunt aftrekken. Hierdoor ‘bespaar’ je 21% ten opzichte van wanneer je de telefoon privé koopt. Je moet de telefoon dan wel voor minstens 10% zakelijk gebruiken. De kans dat de Belastingdienst hierop controleert, is klein. Alsnog wel handig om even in je achterhoofd te houden.

Telefoon op de zaak en inkomstenbelasting, hoe zit dat?

Als je je telefoon op de zaak hebt gezet, mag je die kosten aftrekken voor de inkomstenbelasting. Dit houdt dus in dat jouw winst lager wordt, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Let op: je mag maximaal een telefoon van 450 euro exclusief btw aftrekken voor de inkomstenbelasting, in een keer. Is de telefoon duurder, dan zal je het bedrag per jaar moeten afschrijven, gedurende 5 jaar. Dit betekent dat je het resterende bedrag per jaar in mindering brengt op je winst. Voor de restwaarde mag je 0 euro aanhouden.

Losse privé telefoon

Had je al een privé telefoon en gebruik je die nu veel voor je bedrijf? Dan kan het verstandig zijn om deze in te brengen in je onderneming, om zo nog te kunnen genieten van belastingvoordelen. Hiermee bedoel ik dat je de telefoon als het ware ‘overneemt’ van jou, als privé persoon. Dit doe je door een nieuwe uitgave in je boekhouding te zetten met de marktwaarde van de telefoon en 0% btw. Jij heft als privé persoon namelijk geen btw.

Je kunt dan niet meer de btw van het toestel terugvragen. Toch kan dit wel heel voordelig zijn, je kunt namelijk de uitgave meenemen in de inkomstenbelasting. Hierdoor is je winst lager (omdat er extra kosten bij zijn gekomen) en betaal je minder inkomstenbelasting. Ook hiervoor geldt dat je wel een correctie moet maken voor het privé gebruik.

Sim only

Gebruik je een Sim Only abonnement? Dan kun je wederom zonder problemen de 21% btw terugvragen. Ook kun je voor de inkomstenbelasting het maandelijkse bedrag in mindering brengen op je winst. Hierdoor maak je weer gebruik van fijne voordelen ten opzichte van je mobiel niet zakelijk gebruiken.

Dit geldt trouwens alleen als je je mobiel helemaal zakelijk gebruikt. Gebruik je je mobiel ook deels privé? Dan kun je de btw naar verhouding terugkrijgen met in hoeverre je je mobiel zakelijk gebruikt. Dit geldt ook voor de opvoering van de kosten. Heb je een abonnement van 20 euro en gebruik je die voor 50% zakelijk? Dan mag je 10 euro opvoeren als kosten voor de inkomstenbelasting.

Abonnement waar telefoon bij zit

Neem je liever een abonnement waar een telefoon bij zit? Ook dan kun je de btw naar rato van zakelijk gebruik terugkrijgen. Hiervoor geldt dat je alleen het zakelijke percentage van de kosten bij je uitgaven zet. Bij de aanschaf van je abonnement heb je de btw al betaald, die vraag je dan ook bij de btw aangifte terug. De mobiele telefoon zelf betreft een lening. Op die lening zit geen btw. Daarom staat er maandelijks op de factuur een afbetaling van de lening en daar zit dus ook geen btw op. In je administratie zet je de btw van dit deel daarom op 0%. Het andere deel is jouw abonnement (belminuten, GB’s enzovoorts) heeft wel gewoon 21% btw. Dit deel boek je daarom ook netjes in je boekhouding in tegen 21% btw. Splits de boeking altijd als jouw mobiel bij je abonnement zit inbegrepen.

Wat kies je: privé of zakelijk abonnement?

In feite maakt het niet zoveel uit. In beide gevallen mag je het zakelijk gebruik, en dus de zakelijke kosten, gewoon onderbrengen bij jouw bedrijf. Als je toevallig al een mobiel hebt, is het een idee om deze over te brengen bij jouw bedrijf, zoals ik hierboven heb uitgelegd.

Nog even een tipje: een zakelijk abonnement lijkt vaker goedkoper, maar dit is niet altijd zo. Bij zakelijke abonnementen wordt vaak de prijs exclusief btw gecommuniceerd, waardoor het psychologisch goedkoper lijkt. Vergelijk dit dus goed!

Kan jij hulp gebruiken bij je boekhouding of heb je andere vragen over belastingen? Neem dan contact op via emma@www.emmastaxlaw.nl en dan help ik je verder.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kan ik je helpen?