Als ondernemer heb je veel te maken met geld: je stelt offertes op voor nieuwe klanten, stuurt facturen, maakt beslissingen over (grote) zakelijke uitgaven en ondertussen heb je soms ook nog eens te maken met lastige klanten die willen onderhandelen over jouw prijs of die niet betalen. Het is best wel lastig om dan een goede money mindset vast te houden! Toch is dat super belangrijk van een succesvolle ondernemer zijn. Hoe dat zit leg ik je uit in deze blog!

Wat is dat eigenlijk, money mindset?

Weten wat money mindset is, is wel een essential voordat we verder gaan, dus dat zal ik je eerst even uitleggen. Zelf definieer ik money mindset als het volgende:

Je money mindset is je denkpatroon en je overtuigingen over geld, financiën en alles wat daar mee te maken heeft.

Alhoewel datgene wat je zegt strikt genomen geen onderdeel is van je money mindset, kan het je wel heel veel vertellen over je money mindset. Zeg jij bijvoorbeeld altijd dat je geen geld hebt voor een nieuwe website, of dat je ‘helemaal broke’ bent en snel een grote opdracht moet binnenhalen? Grote kans dat dat niet zo is, maar door dit te zeggen bevestig je wel het idee wat jij over je zakelijke financiën hebt! En precies dat idee kan je vermogen om geld te verdienen dwarsbomen tijdens het ondernemen.

Waarom zou je moeten werken aan je money mindset?

Zoals een goede mindset super belangrijk is bij het bereiken van je sportdoelen bijvoorbeeld, speelt je mindset ook een hele grote rol bij jouw succes als ondernemer, met name als het aankomt op het verdienen van geld. Jij bent zelf verantwoordelijk voor de financiën binnen jouw organisatie, niet jouw werkgever! Voor veel ondernemers is geld vragen voor iets wat je leuk vind bijvoorbeeld nog best wel een drempel! Dat is natuurlijk onzin, want ook als je je werk fantastisch vindt, verdien jij het om daarvoor beloond te worden.

Hoe verbeter je je money mindset als ondernemer?

Je money mindset verbeteren zal je dus erg veel opleveren als ondernemer, zowel qua rust in je hoofd als qua financiën! Een hele goede eerste stap is dat je er bewust van bent dat je een money mindset hebt (en ja, die heeft iedereen), en hoe die in elkaar steekt. Wat zijn jouw valkuilen en wat zijn jouw overtuigingen als het aankomt op geld? Om hierachter te komen, kan je bijvoorbeeld jouw “geld verhaal” opschrijven. Geef daar in antwoord op de volgende vragen en probeer alles wat maar in je opkomt op te schrijven.

  • Welke emotie roept geld op?
  • Wat vind je van (hele) rijke mensen?
  • Welk gevoel geeft grote bedragen uitgeven je?
  • Hoe voel je je als je denkt aan geld verdienen?
  • Welke uitspraken doe je over geld en je financiën?

Natuurlijk zijn er nog veel meer vragen die je jezelf kan stellen om erachter te komen hoe jouw money mindset in elkaar zit, maar daar is deze blog helaas iets te kort voor. Vervolgens gaan we aan de slag met jouw belemmerende overtuigingen omtrent geld, ook wel money blocks genoemd. Hieronder deel ik twee veelvoorkomende money blocks en hoe je die kunt doorbreken.

Jij bent het waard!

Een veelvoorkomende money block bij ondernemers is de overtuiging dat klanten geen geld voor ze over hebben. Hoe je dat aanpakt? Bedenk eens wat jij jouw klant oplevert! Misschien maak je wel geweldige kunstwerken waar jouw klanten nog elke dag van zullen genieten na hun aankoop! Wellicht schrijf je prachtige teksten en bespaar je jouw klant heel veel tijd door ze dat uit handen te nemen. Misschien geef je bespaartips en heeft je klant daar de rest van zijn/haar leven profijt van! Wat lever jij op voor jouw klant? Wees hierin niet bescheiden! Dit zal je helpen om jezelf op waarde te schatten, waardoor jij ook zekerder wordt over je eigen prijzen, of zelfs je prijzen verhoogt en dat is alleen maar goed!

Investeren om te groeien

Een andere belemmerende overtuiging die veel voorkomt bij ondernemers is het gevoel dat (veel) investeringen doen in je bedrijf eng, spannend of gevaarlijk is. Meestal is juist het tegenovergestelde waar en helpt een goede investering om je bedrijf te laten te groeien! Maar wanneer is iets dan een goede investering? Zelf vraag ik mezelf altijd de volgende vragen: gaat dit me geld, tijd of rust in mijn hoofd opleveren? Daarnaast is het belangrijk om de hoogte van je investering af te wegen tegen de hoeveelheid geld, tijd of rust het je gaat opleveren. Bij geld en tijd is dat natuurlijk makkelijk om te beoordelen, bij rust in je hoofd is dat wat lastiger. Zelf ben ik van mening dat rust in je hoofd super belangrijk is, omdat het ruimte creëert om over andere dingen na te denken dan alleen dat ene waar je mee in je maag zit, maar hoeveel dat waard is, is natuurlijk persoonlijk.

Het is work in progress

Voor veel ondernemers (en niet-ondernemers!) is werken aan je money mindset een work in progress. Heb je eenmaal een money block doorbroken die je tegen zat bij het ondernemen, dan ontdek je daarna vaak dat er weer een andere belemmerende overtuiging daaraan ten grondslag lag. Probeer de eerste oefening, het opschrijven van jouw geld verhaal, dus eens per half jaar te herhalen en vervolgens aan jouw money blocks te werken. Dat gaat je bedrijf heel veel verder helpen. You can do it!

Heb je hulp nodig met je belastingaangiften of heb je andere belastingvragen? Stuur mij dan snel een email en dan help ik je verder.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?