Niet alle kosten die je privé maakt zijn volledig privé. Sommige kosten mag je (voor een deel) op de zaak zetten. Toch zie ik vaak dat zij vergeten worden door ondenermers, super zonde. Daarom deel ik graag welke gemengde kosten (zo heten ze) je dus wel op de zaak mag zetten!
Voor de gemengde kosten is het goed om te weten dat enkel het zakelijke deel hiervan aftrekbaar is. De kosten die aan privé zijn toe te rekenen mag je dus niet op de zaak zetten.
1. Telefoon en de telefoonrekening
Iedereen heeft tegenwoordig wel een mobiel en de meeste mensen gebruiken deze ook voor hun onderneming. Zowel de aankoop van het mobiel als het abonement wat bij het mobiel hoort mag je gewoon op de zaak zetten. Voor je mobiel en het abonement mag je enkel het deel op de zaak zetten wat je ook zakelijk gebruikt. Zet je jouw mobiel volledig op de zaak, dan betekend dit dat je in kwartaal 4 van de btw aangifte jouw privé gebruik dient aan te geven. Voor het abonement is dit niet mogelijk en mag je enkel het deel opgeven wat zakelijk is.
Als je jouw mobiel al hebt gekocht voor jouw onderneming is opgericht kan je jouw mobiel inbrengen. Hoe je dat doet leg ik onder punt twee uit.
2. Laptop
Bijna iedere ondernemer werkt wel met een laptop in dit digitale tijdperk. Vergeet dus jouw laptop niet op de zaak te zetten. Heb jij je laptop gekocht voor je jouw onderneming bent begonnen, dan kan je deze inbrengen op de zaak. Dit houdt in dat jij de waarde inclusief btw (die kan je niet terugvragen als jij geen ondernemer bent) minus de afschrijving mag inbrengen op de zaak. De inbreng bereken je als volgt: waarde laptop incl. btw / 5 jaar / 365 dagen x dagen in bezit.
De btw kan je niet terug krijgen over deze aanschaf en de inbreng boek je als een privé storting. Indien je de laptop hebt gekocht tijdens jouw bedrijf dan dien je ook hier een correctie privé gebruik van te maken.
3. Tablet / iPad
Gebruik jij ook wel eens een ipad of andere tablet voor je werk? Zet deze dan ook op de zaak. Dit werkt precies hetzelfde als bij de laptop is beschreven, indien de waarde boven de €450 ligt. Is de tablet goedkoper geweest, dan is een inbreng niet mogelijk vanuit privé. Daarnaast geldt voor zowel je mobiel, als laptop als tablet dat je af dient te schrijven en deze uitgaven tellen mee voor de investeringsaftrek.
4. Aktetas
Je ziet ze tegenwoordig niet heel veel meer, maar mocht jij een aktetas gebruiken om je laptop in te vervoeren dan mag je deze op de zaak zetten. Hierbij is het wel van belang dat je hem gekocht hebt tijdens jouw onderneming.
5. Vakliteratuur
De meeste boeken mag je niet op de zaak kopen, maar echte vakliteratuur wel. Koop jij regelmatig boeken om meer verdieping in je vak van te krijgen, dan mag dit op de zaak. Algemene boeken over ondernemen, hoe erg ze je ook kunnen helpen met ondernemen, die mogen niet op de zaak.
Lees hier meer over kosten die niet op de zaak mogen.
6. Camera en benodigheden
Voor een fotograaf is het logisch dat dit op de zaak mag, maar maak jij zelf je social media content en doe je dat met een camera dan mag dit ook op de zaak. Als jij de camera hoofdzakelijk gebruikt voor vakanties en om fotoboeken mee te vullen dan is het zakelijke percentage waarschijnlijk erg laag en dus de vraag of het het waard is om op de zaak te zetten. Bedenk dat dus van te voren erg goed. Als je hem op de zaak zet dan werkt het hetzelfde als met de andere gemengde kosten zoals het mobiel, je laptop of je tablet. Naat de camera mag je ook je ringlamp, statief en de lenzen aftrekken.
7. Software kosten
Waarschijnlijk heb jij wel software op jouw laptop staan. Als jij deze software ook zakelijk gebruikt, dan mag je deze kosten op de zaak zetten. Ga is even door je privé rekening en bekijk welke kosten jij nu hebt voor software. Bedenk vervolgens of je deze ook voor de zaak gebruikt en of je ze dus niet beter op de zaak kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan je Adobe programma, je mallware of je office pakket.
8. Gemengde reizen
De reiskosten voor privé reizen mag je niet op de zaak zetten, voor zakelijke reizen wel. Als jij een combinatie maakt tussen een zakelijke reis en een privé reis mag je daarom ook het zakelijke deel op de zaak zetten. Als jij bijvoorbeeld naar een klant gaat en daar vervolgens een weekendje weg achteraan plakt, dan mag je de reiskosten naar de klant op de zaak zetten, maar het weekendje weg niet.
9. Autokosten
Als jij een privé auto rijdt waarin je af en toe zakelijke ritjes in maakt, dan is het mogelijk om €0,19 per gereden zakelijke kilometer in rekening te brengen. Hierin zitten alle kosten verwerkt voor de inkomstenbelasting, zoals benzine, reparatie en belastingen. Voor de btw is er ook een tegemoetkoming, namelijk dat je het zakelijke deel van de btw terug mag vragen. Echter, dit brengt een hoop rompslomp met zich mee, je moet namelijk een sluitende rittenadministratie hebben en alle bonnen goed bewaren. Vervolgens kan je het zakelijke deel van de btw terugvragen. Vaak gaat dit om een minimaal bedrag en is het de moeite niet waard.
10. Kantoor aan huis
Een officieel kantoor aan huis kent strenge regels en dat mag dus ook niet zomaar. Hoe dat precies zit zal ik binnenkort in een blog verwerken. Maar als jij thuis werkt dan betaal je ook internet en stroom voor jouw onderneming. Voor de internetrekening is het mogelijk om een deel op de zaak te zetten, let hierbij wel op dat je een redelijke schatting maakt van het zakelijke deel. Voor het stroom dien je te weten hoeveel stroom er naar je zakelijke aparaten gaat, vaak is dit lastig te bepalen en daarom in de meeste gevallen veiliger om het buiten de zaak te houden. Vooral omdat de besparing laag is, maar het wel problemen kan opleveren met de Belastingdienst.
Dit waren de 10 meest voorkomende gemengde kosten die je beter wel op de zaak kunt zetten! Hoe meer kosten jij kunt opvoeren, hoe lager je winst wordt en hoe minder belasting te hoeft te betalen. Alleen maar fijn meegenomen lijkt me. Heb jij nog vragen over de gemengde kosten? Stel ze dan gerust in de reacties hieronder. Dan kijk ik graag met je mee!
Kan jij wel wat hulp gebruiken bij jouw boekhouding en belastingaangiften? Dan kan je hier een gratis kennismakingsgesprek inplannen.