Je bent je bedrijf begonnen om geld te verdienen met je eigen idee. Super goed, maar je wilt natuurlijk zelf ook salaris ontvangen. Hoe weet je dan hoeveel geld je kunt opnemen als zzp’er om niet in de problemen te komen met je belastingaangiften? Dat ga ik je in deze blog uitleggen. 

Belastingen die jij als zzp’er niet uit mag geven

Het geld dat bedoeld is voor belastingen mag je absoluut niet uitgeven. In Nederland kennen wij twee belastingen waar geld voor gereserveerd dient te worden. 

  1. De omzetbelasting, ook wel btw: Van de facturen die jij binnenkrijgt ben je 21% of 9% omzetbelasting verschuldigd (afhankelijk van de diensten die je levert of goederen die je verkoopt). Zet dit direct apart op een rekening en geef dit bedrag niet uit. Dit geldt niet voor de KOR. Aan het einde van het kwartaal wordt het werkelijke bedrag duidelijk en dan mag je het deel wat je te veel aan de kant hebt gezet, besteden aan jezelf of je bedrijf.
  2. De Inkomstenbelasting: Dit is een variabel percentage dat afhankelijk is van de winst en van verschillende factoren, maar ook dit moet je apart zetten. 

Het bedrag voor de inkomstenbelasting

Om het bedrag voor de inkomstenbelasting te kunnen betalen is het van belang dat je inzicht hebt in de winst die je in een jaar zal maken. Vervolgens kan je met deze tool makkelijk zien wat je aan inkomstenbelasting en aan premies moet betalen en hoeveel je overhoudt van de omzet.

Als je dit inzicht niet hebt, is het ook niet erg. Wat ik dan aanraad is om per maand je inkomsten en uitgaven overzichtelijk te hebben voordat je geld naar jezelf overmaakt. Zodra de winst per maand zichtbaar is kan je kijken welk percentage je apart moet zetten.

SchijfBelastbaar inkomen per jaarPercentage
1tot € 69.39937,07%
2vanaf € 69.39949,50%

Als ondernemer in de inkomstenbelasting heb je recht op de zelfstandigenaftrek, dit is €6.310 op jaarbasis. Per maand mag je de winst verminderen met €525,- om te zien wat je apart moet zetten. De MKB-winstvrijstelling is 14% van de winst en die mag je er ook aftrekken. De andere aftrekposten en kortingen zijn variabel en laten we daarom buiten beschouwing.

De overige bedragen die je niet mag uitkeren aan jezelf

Naast de belastingen zijn er nog een paar bedragen die jij niet mag uitgeven als zzp’er. Wel is het van belang dat je eerst het geld voor de btw apart zet en daarna verder gaat. 

  1. De vaste lasten: Het is van belang dat je de vaste lasten van je onderneming kan betalen. 
  2. Een buffer: We hebben de afgelopen tijd wel genoeg gezien hoe belangrijk het is om een buffer voor jezelf aan te leggen. Zorg daarom ook dat jij per maand een bepaald bedrag spaart als buffer voor tegenslagen. Een buffer is ook belangrijk om een investering te kunnen doen. 

Hoeveel geld mag ik nu als zzp’er opnemen?

We hebben nu alle kosten besproken. Zodra je dit allemaal op een rijtje hebt gezet voor jezelf, houd je een bepaald bedrag over. En precies dat bedrag is hetgeen wat jij aan jezelf mag uitkeren. Je moet nu alle kosten van je bedrijf kunnen betalen, hebt een buffer voor de toekomst, je hoeft je geen zorgen meer te maken over de belasting. Alles wat er dan nog overblijft, is om mee te doen wat je wilt. Dit zijn dus jouw inkomsten. 

Percentages berekenen

Om het helemaal makkelijk te maken, zou je dit een paar maanden kunnen uitwerken en dan kunnen bekijken welke percentages van je omzet waar heen gaan. De btw staat hier overigens buiten. 

De percentages die ik vaak voorbij zie komen zijn: 

  1. Kosten 35%
  2. Salaris 50%
  3. Belasting 10%
  4. Winst 5%

Deze methode wordt de profit first methode genoemd. Bind je niet vast aan bovenstaande percentages, elk bedrijf is anders. Een webshop heeft vele hogere kosten dan een dienstverlenend bedrijf dat alles vanuit huis doet. Het is daarom van belang dat je zelf eerst kritisch kijkt naar waar je geld nu naartoe gaat en hoeveel procent van je omzet dat is. Als je dat in kaart brengt, weet ik zeker dat dit een mooi systeem voor je kan zijn. Op deze manier krijg jij in elk geval veel inzicht in je geldstromen. 

Voorbeeld

Bedrijf X (een social media agency) heeft €3.000,- omzet in de maand september. De kosten die zij uitgeeft zijn: haar telefoonabonnement, kosten voor de website, een boekhoudprogramma, kopjes koffie met klanten, bankkosten en enkele applicaties om al haar werkzaamheden in goede banen te leiden. De totale kosten bedragen €250,-. Bedrijf X heeft een winst van €2.750, hier mag de MKB-winstvrijstelling van 14% en €525 van de zelfstandigenaftrek vanaf. Dat is €1.840,- en daar 37,35% van is €687. 

Kostenpost zonder Knab toolBerekeningPercentage
Kosten250/3000*100%9%
Belasting687/3000*100%22%
Winst9%
Salaris60%

Nu heeft bedrijf X wel een idee wat haar jaarwinst zal zijn, namelijk €36.000,-. Volgens de berekening op Knab zal zij nu €370,- belasting betalen per maand. Knab houdt wel rekening met alle aftrekposten, maar dat kan alleen indien de jaarwinst geschat kan worden!

Kostenpost met Knab toolBerekeningPercentage
Kosten250/3000*100%9%
Belasting370/3000*100%13%
Winst9%
Salaris69%

Het enige verschil is hier dat je per maand 9% extra salaris direct krijgt. Als je de andere manier pakt, krijg je die 9% pas op het moment dat de belastingaangifte is gedaan. Het geld krijg je in elk geval, dus de methode maakt niet heel veel uit.

Meer weten over het gebruik van potjes en hoe jij dit het beste kunt aanpakken? Lees dan: Krijg je inzicht in je financiën door te werken met potjes

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen en wil jij geen slapeloze nachten krijgen van die belastingen? Bekijk dan mijn diensten, ik help ambitieuze vrouwelijke ondernemers om van hun belastingen een feestje te maken!

Hulp nodig over hoeveel geld je als zzp’er mag opnemen? Stuur dan een mailtje naar emma@www.emmastaxlaw.nl en dan help ik je graag. 

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?