Veel ondernemers hebben bepaalde omzetdoelen en ook op Instagram zie ik regelmatig deze omzetdoelen voorbij komen. Maar wist jij al dat de omzet heel weinig zegt? Ook met een omzet van magische €100.000 kan je verlies hebben. Waarom jij je beter kunt focussen op winst, leg ik je graag in deze blog uit.

De omzet zegt weinig over hoe goed of slecht een bedrijf het doet. Tuurlijk betekend een omzet van €100.000 dat jij veel dingen hebt weten te verkopen. Maar als de kosten €200.000 waren om te zorgen dat je die €100.000 voor elkaar kreeg, dan heb jij het hele jaar weinig geld gehad om je boodschappen mee te kunnen doen. Zonder winst kan je omzet nog zo hoog zijn, maar heel belangrijk is het dan niet meer.

Omzet

Omzet is het bedrag wat jij in een jaar hebt binnengekregen van klanten. Als jij 1000 klanten hebt gehad in een jaar die iets hebben gekocht van €100,- dan heb jij een omzet behaald van €100.000,-. De omzet is niks anders dan het totaalbedrag van de verkopen van jouw bedrijf. De omzet wordt altijd bepaald aan de hand van de formule: P * Q. Hierin staat P voor prijs en Q voor quantity (afzet). De omzet is altijd het bedrag exclusief de btw.

Lees ook: Krijg je inzicht in je financiën door te werken met potjes

Winst

Winst is het bedrag wat jij onder aan de streep overhoudt. Alle kosten die jij gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar, hebt gemaakt worden van de omzet afgetrokken. Het bedrag wat vervolgens overblijft is de winst of het verlies wat jouw bedrijf heeft neergezet in deze periode.

Hoe hoger de winst, hoe beter jouw bedrijf is geweest in deze periode. Door een hoge winst kan je nieuwe investeringen doen in je bedrijf of kan je jezelf een bedrag uitkeren. Hoe hoger de winst is, hoe gezonder jouw bedrijf is.

Waarom focussen op winst?

Berichten als “ik help jou je eerste €100k omzet te draaien” zie je vast wel voorbij komen bij verschillende business coaches. Niks mis mee natuurlijk, maar het zou toch veel toffer zijn als daar stond “ik help jou je eerste €100k winst te draaien”? Dan weten we allemaal wat er onderaan de streep overblijft. Stel je gaat aan de slag met zo’n coach en die zorgt ervoor dat jij heel veel moet investeren in promotiekosten zodat jij aan die €100K omzet kan komen, ben jij er dan nog blij mee?

Als je je huur/hypotheek en boodschappen wilt kunnen betalen deze maand is het vaak wel handig om winst te behalen. Zonder deze winst kan je namelijk niks betalen. Alle winst die jij met je eenmanszaak maakt is jouw “salaris”, maar op het moment dat je geen winst maakt, dan heb je ook letterlijk geen geld. Op dat moment kan je niet zelfstandig rondkomen, je hebt hulp nodig. En ben je geen ondernemer geworden om juist wel geld te verdienen?

Als jij geld wilt verdienen met je onderneming is het zo belangrijk om je te focussen op winst. Dit zijn namelijk de getallen die er toe doen. Winst is waarvan jij moet leven, winst is hoe jij je bedrijf kan laten groeien (al worden het daarna kosten). Als jij jouw onderneming serieus neemt en graag wilt groeien is stap 1 om de focus op omzet weg te laten en je te focussen op winst maken.

Kan jij hulp gebruiken bij je boekhouding of heb je andere vragen over financiële kwesties? Neem dan contact op via emma@www.emmastaxlaw.nl en dan help ik je verder.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?