Als je gaat samenwonen ziet de Belastingdienst jou en je partner niet direct als partner. Voor de Belastingdienst jullie zo zal zien dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Dit heeft gevolgen voor de belasting, dus houd hier vooraf rekening mee. Dit is wat het fiscaal partnerschap inhoudt.
Zoals een relatie pas officieel is als het op Facebook staat, heeft de Belastingdienst ook eigen voorwaarden wanneer een relatie nu “echt” is tussen twee partners. En zoals bij veel veranderingen zitten er ook fiscale gevolgen aan de “belastingdienst” official status van je relatie.
Fiscaal partnerschap, wat is dat?
Het fiscaal partnerschap houdt in dat de Belastingdienst jou en je partner als partners ziet voor de Inkomstenbelasting. Elke belastingwetgeving heeft hier andere voorwaarden voor. In deze blog wordt ingegaan op het partnerbegrip binnen de Inkomstenbelasting. Als je fiscaal partner bent met jouw partner houdt dat in dat jullie de aangifte inkomstenbelasting gezamenlijk kunnen invullen en zo ook de aftrekposten kunnen verdelen. Dit kan belastingvoordeel opleveren. Zo is het vrijgestelde vermogen van box 3 bijvoorbeeld twee keer zo hoog. Heb jij vermogen en je partner niet? Dan heb je nu een hogere vrijstelling en hoef je minder belasting te betalen. Je kan dus voordelen behalen uit het fiscaal partnerschap.
Wanneer fiscaal partnerschap?
Als je samen gaat wonen en beiden ingeschreven staat op het nieuwe adres is dat voor de Belastingdienst onvoldoende om als fiscaal partner aangemerkt te worden. Je wordt fiscaal partner met je partner indien:
- Je gaat trouwen / geregistreerd partnerschap aangaat
- Jullie hebben een notarieel samenlevingscontract opgesteld.
- Samen een kindje krijgt en dit beiden erkent
- Jullie partners zijn in de pensioenovereenkomst
- Jullie samenwonend zijn in een samen gekocht koophuis
- Je vorig jaar ook fiscaal partner was met je partner
- En in al deze gevallen
Als jij 27 jaar of ouder bent en nog thuis woont bij een ouder is het ook mogelijk om daarmee fiscaal partner te worden. Dat betekent wel dat je aan een van de bovengemelde punten moet voldoen.
Indien je samenwoont met meerdere personen kan er maar één iemand je fiscaal partner zijn. De voorwaarden die ik hierboven heb vermeld staan op volgorde van belangrijkheid. Hoe hoger het punt is, hoe groter de kans is dat jij fiscaal partner bent met die persoon. Stel je woont samen met je man (waarmee je bent getrouwd) en je 28 jarige dochter in het koophuis van je dochter en jou, dan ben je fiscaal partner met je man, want trouwen weegt zwaarder dan het koophuis.
Wanneer fiscaal partnerschap?
Het fiscaal parterschap gaat in op het moment dat je aan de voorwaarden gaat voldoen, maar wel met terugwerkende kracht tot het moment dat jullie op hetzelfde adres stonden ingeschreven. Hierbij geldt wel dat het slechts doorwerkt tot 1 januari, voor de eerdere jaren heeft het geen gevolgen.
Stel jij gaat samen wonen met je grote liefde op 14 februari en 10 december hetzelfde jaar gaan jullie trouwen. Op 10 december voldoe je dan aan de voorwaarden van het fiscaal partnerschap, dit werkt terug tot 14 februari, want toen gingen jullie samenwonen.
Stel, jij gaat samenwonen met je grote liefde op 14 febuari 2017 en op 20 september 2021 kopen jullie gezamenlijk een huis. Jullie voldoen aan de voorwaarden op 20 september, jullie zijn dan voor geheel 2021 fiscaal partner.
Indien je een deel van het jaar fiscaal partner bent is de keus aan jullie of je voor het hele jaar fiscaal partner wilt zijn of niet. Als je het gehele jaar aan de voordelen voldoet heb je hier geen keuze in.
Voordelen
Het grootste voordeel is dat je bepaalde vermogensbestanddelen zoals alles van box 3 over de partners kunt verdelen en het heffingsvrije vermogen verdubbeld. Daarnaast kan je de aftrekposten zo verdelen dat jullie het meeste belastingvoordeel behalen. Denk hierbij aan de eigen woning regeling en persoonsgebonden aftrekposten.
Nadelen
Het grootste nadeel is dat je ook toeslagenpartner wordt en dit kan betekenen dat je geen recht meer hebt op de toeslagen. Dat is zuur, want die worden voor een heel jaar berekent en als je fiscaal partner en dus toeslag partner wordt is de kans groot dat je de toeslagen terug mag betalen.
Een ander nadeel is dat de drempelbedragen van de persoonsgebonden aftrekposen hoger worden en je dus minder belastingaftrek zult hebben.
Einde fiscaal partnerschap
Het fiscaal partnerschap eindigt indien jullie niet meer op hetzelfde adres staan ingeschreven. Hierbij maat het niet uit of jullie nog wel aan de andere vereisten voldoen. De uitzondering hierop is opname in een verpleegtehuis, dan eindigt het enkel indien er een verzoek tot beëindiging wordt ingediend bij de Belastingdienst.
Dit is wanneer je fiscaal partner wordt met je partner. Heb jij nog vragen hierover? Stel ze dan gerust in de reacties hieronder. Dan kijk ik graag met je mee!
Kan jij wel wat hulp gebruiken bij jouw boekhouding en belastingaangiften? Dan kan je hier een gratis kennismakingsgesprek inplannen.