definitieve aanslag inkomstenbelasting

Definitieve aanslag inkomstenbelasting ontvangen? Zo zit het!

De meeste aangiften Inkomstenbelasting zijn intussen ingedient en de belastingdienst is dus ook al een maand bezig met het versturen van de defitinieve aanslagen. De kans is groot dat jij jouw definitieve aanslag inkomstenbelasting al hebt ontvangen. Maar wat is dat dan nu? Lees snel verder, dan leg ik het je uit!

Stress om de blauwe envelop? Maak je dan vooral om deze blauwe envelop geen zorgen. Met het doen van de aangifte inkomstenbelasting was het al duidelijk wat je moet gaan betalen. Deze blauwe envelop is in de meeste gevallen een bevestiging van het bedrag waar je al over bent geïnformeerd na het doen van de aangifte. Geen paniek, haal een keer diep adem en open de envelop. Door hem gesloten te laten creeër je een stuk meer problemen en de verrassing is er toch al af.

Wat is een aanslag inkomstenbealsting

De aanslag inkomstenbelasting is niks meer dan een brief waarop staat hoeveel belasting er betaald dient te worden over het jaar waar de brief betrekking op heeft. 

Wij kennen vijf verschillende aanslagen:

  • Voorlopige aanslag over het huidige jaar
  • Voorlopige aanslag naar aanleiding van je aanigfte
  • Definitieve aanslag
  • Navorderings aanslag
  • Conserverende aanslag

Er zijn dus vijf verschillende soorten aanslagen, maar die zal ik niet allemaal behanelen in dit artikel. We zoomen voornamelijk in op de definitieve aanslag, maar ook de voorlopige aanslag zal ik kort even bespreken.

Lees ook: De gevolgen als jij vergeten bent je aangifte inkomstenbelasting te doen!

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting 

Dit is de aanslag die je begin 2021 gehad kunt hebben over de belasting die je in 2021 moet betalen. De gegevens van deze voorlopige aanslag zijn vaak gebaseerd op gegevens van 2 jaar ervoor, dus van 2019. De gegevens van het jaar ervoor (2020) zijn nog niet beschikbaar omdat de aangifte over dat jaar nog niet gedaan hebt. De gegevens zijn verouderd en daarom kan het slim zijn om het bij te stellen. De voorlopige aanslag kan je eenvoudig wijzigen via mijn.belastingdienst.nl. Verwacht je een hogere winst? Verwerk dit dan direct, dat kan schelen.

Definitieve aanslag inkomstenbelasting

Naast de voorlopige aanslag krijg je ook een definitieve aanslag inkomstenbelasting opgelegd. Zodra jij jouw aangifte hebt verzonden dan gaat het door de systemen van de Belastingdienst. Aan de hand van de controle door de systemen wordt het definitieve bedrag wat jij moet betalen aan belasting vastgesteld. Vaak komt dit overeen met het bedrag die je al zag bij het indienen van de aangifte. Komt het bedrag niet overeen? Dan is het verstandig om er even aandachtig naar te kijken.

Aangifte komt niet overeen met de definitieve aanslag inkomstenbelasting

Er zijn meerdere oorzaken waardoor de aangifte kan afwijken van de definitieve aanslag, bijvoorbeeld:

  • Belastingrente
  • Afwijking van de aangifte

Belastingrente

Op het moment dat je de aangifte hebt ingedient na 30 april wordt er belastingrente in rekening gebracht. Hierdoor moet je extra geld betalen aan de Belastingdienst en wijkt het bedrag van de aangifte dus af met de definitieve aanslag. In de aangifte wordt er namelijk geen rekening gehouden met de belastingrente, ook niet indien het duidelijk is dat deze wel in rekening gebracht zal worden. De bealstingrente bedraagt 4% van het te betalen bedrag. Dit kan er dus ook voor zorgen dat jij aardig wat geld extra dient te betalen. Toch is het niet in alle gevallen mogelijk om dit te voorkomen, indien jij jouw aangifte uitbesteed is het vaak onvoorkomelijk dat jouw aangiften telkens op tijd wordt ingedient.

Afwijking van de aangifte

Een andere mogelijkheid waarom de aangifte afwijkt van dedefinitieve aanslag inkomstenbelasting is, omdat de inspecteur van de Belastingdienst het niet eens is met jouw aangifte. Dit kan verschillende oorzaken hebben en die staat in de aanslag ook altijd vermeldt. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om bezwaar te  maken tegen de definitieve aanslag als je het niet eens bent met de beslissing van de inspecteur. Hoe dat in zijn werk gaat zal ik in een andere blog uitleggen. Zodra de inspecteur afwijkt van je aangifte is het verstandig om zelf even goed na te gaan wat de afwijking is en waarom dit is gedaan. Het kan om zoveel verschillende redenen zijn, dat ik hier geen standaard antwoord op kan geven.

Wil je meer weten over de definitieve of voorlopige aanslagen inkomstenbelasting? Neem dan contact op via de email: emma@www.emmastaxlaw.nl. Indien je hulp kan gebruiken met jouw belastingaangiften kan je hier een gratis kennismakingsgesprek inplannen.

Inkomstenbelasting training

Neem de controle over je financiën

Schrijf je nu in voor Emma’s Tax Law Academy en leer hoe je zelfverzekerd je belastingaangiften en administratie kunt regelen.

Kies de cursus die bij jou past en start vandaag nog!

Lees meer

Aanbevolen voor jou

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?