Heb jij geld nodig om jouw bedrijfsdromen uit te laten komen? In sommige gevallen kan het voor je bedrijf handig zijn om een crowdfunding te starten om een project/product of dienst te kunnen bekostigen. Maar het is wel handig om vooraf eerst te kijken naar de belastingregels die hierbij gelden.
Hoe werkt het met de belasting bij crowdfunding?
Er zijn verschillende soorten crowdfunding: een lening, een gift en een product. Om het wat duidelijker voor je te maken staan de 3 vormen onderstaand helemaal voor je uitgelegd.
Lening
Crowdfunding op basis van een lening is hetzelfde als een normale lening. Dat houdt in dat je het bedrag zal moeten terugbetalen + een rente die wordt gezien als zakelijk. Een zakelijke rente betekent dat de rente niet lager mag zijn dan een andere partij je zou bieden. Met de aflossing van de lening verlaag je je schuld, hier hoef je verder niks mee te doen. Voor de rente geldt dat je deze kosten mag aftrekken en ze de winst verlagen. Dit zorgt ervoor dat je minder inkomstenbelasting moet betalen. Leningen vallen niet onder de omzetbelasting (btw) dus daar hoef je niks mee te doen.
Gift
Wanneer er bij een donatie geen terugbetaling of tegenprestatie wordt verwacht is er sprake van een gift. Deze gift wordt gezien als omzet voor de inkomstenbelasting, hierdoor neemt winst toe en ben je meer inkomstenbelasting verschuldigd. Bij een gift hoef je niks terug te doen, er is geen tegenprestatie vereist. Hierdoor ben je geen btw verschuldigd over de gift.
Lees ook: Belastingvoordeel door de giftenaftrek
Product
Wanneer je een donatie ontvangt waarbij wel een tegenprestatie wordt verwacht, wordt het behandeld als een verkochte goed of dienst. Voor de inkomstenbelasting wordt dit ook als omzet gezien, daardoor mag je de inkoop van het product van de winst aftrekken. Naast inkomstenbelasting ben je ook btw verschuldigd over de verkoopwaarde van het product. In deze situatie is dat het bedrag wat je aan crowdfunding hebt opgehaald.
Voor je begint aan crowdfunding is het handig om eerst goed na te denken hoe je dit wilt gaan doen. Op die manier voorkom je dat je straks voor verrassingen komt te staan. Zorg dat je goed advies inwint voor je aan dit soort constructies begint. Wij zijn altijd bereid om hierover mee te denken, dus schroom niet om contact met ons op te nemen als jij wilt beginnen aan crowdfunding.
Kan jij hier wel wat hulp bij gebruiken? Wij helpen je graag! Neem contact op met info@emmastaxlaw.nl en dan helpen wij je verder!