Een veel voorkomende fout in de boekhouding is de btw op de verzending. Als je bij PostNL bijvoorbeeld je verzending regelt, dan betaal je geen btw over de verzending. Toch moet jij wel btw in rekening brengen naar de klant. Hoe de btw op verzendkosten precies in zijn werk gaat, dat ga ik je uitleggen in dit artikel.

Waar gaat het nu mis?

Op de postzegels en de verzendlabels van PostNL zit geen btw. Verzend je bijvoorbeeld je pakketjes via MyParcel, dan tref je wel weer btw aan op de factuur. Super verwarrend, dit is de reden waarom het bij veel ondernemers mis gaat. Het btw tarief volgen wat op de factuur staat van PostNL of MyParcel is daarom ook niet de manier hoe jij de btw in rekening brengt. Gelukkig is het antwoord hoe het werkt, een stuk makkelijker dan het nu wellicht lijkt.

Hoe werkt dat nu met de btw op verzendkosten?

Er is een belangrijke vuistregel die je moet onthouden. En dat is dat de verzendkosten het btw percentage van de factuur volgen. Indien jij een factuur verstuurd aan je klant met 21% btw dan bedraagt de btw op de verzendkosten ook 21% btw. Heb je een factuur met 9% btw dan is de btw op de verzendkosten dus 9%. Op het moment dat je meerdere tarieven gebruikt op je factuur, dan kies je voor het hoogste tarief.

Verzending naar het buitenland

Als je met je onderneming ook pakketjes verstuurd naar andere landen, dan gelden er weer andere btw regels. Zodra je klanten particulieren zijn die in de EU wonen, dan werkt het op de manier zoals je zojuist hebt gelezen. Zij betalen op dat moment gewoon de Nederlandse btw. Voor alle overige situaties werkt het wat anders. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Btw op verzendkosten bij de margeregeling

Verkoop je producten waar de margeregeling voor geld, zoals vintage kleding? Dan geldt de margeregeling niet voor de verzendkosten. De verzendkosten die je op de factuur vermeldt, zullen dan gewoon btw bevatten. De btw wordt dan ook over het volledige bedrag berekend. De verzendkosten worden namelijk als ‘nieuw’ product aangemerkt en niet als gebruikt product. 

In de volgende blog over omzetbelasting zal ingegaan worden op wat de margeregeling inhoudt.

Heb je hulp nodig met je belastingaangiften of heb je andere belastingvragen? Stuur mij dan snel een email en dan help ik je verder.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kan ik je helpen?