Zaken doen met het buitenland, in deze tijd is het heel gewoon. Wist jij al dat het met de btw anders werkt als jij iets in het buitenland koopt? Ook werkt de btw anders op het moment dat jij iets verkoopt aan het buitenland.

Internationaal zaken doen biedt een stuk meer mogelijkheden dan de Nederlandse markt biedt. Maar belastingtechnisch werkt dit net even anders. Daarom leggen wij je graag uit hoe de btw werkt met buitenlandse inkopen en verkopen. Zo zal jij dit foutloos zal toepassen in jouw boekhouding en facturatie.

Verkopen aan een particulier in de EU

Op het moment dat jij verkopen doet aan een particulier die in de EU woont, werkt alles precies zoals jij het gewend bent. Je rekent dus het btw-percentage in rekening dat je ook in rekening brengt aan al je Nederlandse klanten. Dit zou niet mis mogen gaan ;).

Verkopen aan een ondernemer in de EU

Als jij verkopen doet aan een ondernemer die zijn bedrijf heeft in de EU mag jij de btw verleggen. Dit houdt in dat jij geen btw in rekening hoeft te brengen, maar aan dient te geven dat de btw verlegt wordt naar hem/haar. Hierbij is het van belang dat je een BTW-nummer van deze persoon in bezit hebt. Als je meedoet met de KOR dien je dit op je factuur aan te geven, niet in elk land binnen de EU zal het als vrijgesteld worden gezien, dus ook dan geef je aan dat de btw verlegd kan worden.

Lees ook: Riskeer nooit meer een btw-boete met deze 7 tips!

Verkopen buiten de EU

Naast verkopen binnen de EU kan je natuurlijk ook verkopen buiten de EU, dit werkt net even wat anders. Hier hoef je geen btw in rekening te brengen en het wordt niet verlegd zoals hierboven het geval was. Het land waar het binnenkomt zal dit bij de douane belasten met de btw en invoerrechten. Dit geldt zowel voor de particulieren als de ondernemers.

Inkopen in de EU

Op het moment dat jij inkopen doet in de EU zal de btw naar jou verlegd worden. Dit betekent dat er geen btw in rekening wordt gebracht over de inkopen die jij doet. In je boekhouding geef je dan aan dat het inkopen vanuit binnen de EU betreft. Ondanks dat de btw verlegd wordt zal je hier geen financieel nadeel aan hebben. In de belastingaangifte wordt dit ook direct weer als voorbelasting verrekend. Dit zal je dus niks extra’s kosten.

Indien je meedoet met de KOR hoef je je btw nummer niet door te geven. De btw mag namelijk niet naar jou verlegd worden. Je wordt op dit vlak als een particulier behandelt en dient de btw in het land zelf te betalen. Hier zou je slim op in kunnen spelen door veel te kopen in landen met lagere btw percentages.

Je doet al zaken met het buitenland op het moment dat jij gebruikt maakt van Facebook Ads.

Inkopen buiten de EU

Naast inkopen in de EU kan je het ook nog verder opzoeken door in te kopen buiten de EU. Hier wordt geen btw in rekening gebracht. In je boekhouding geef jij hierbij aan dat het gaat om inkopen buiten de EU. Zo wordt het op de juiste manier in je belastingaangifte verwerkt.

Dit geldt hetzelfde voor mensen die deelnemen aan de KOR. Ook voor deze groep wordt er geen btw in rekening gebracht.

Wil je meer weten over btw en het buitenland? Neem dan contact met ons op via emma@www.emmastaxlaw.nl

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kan ik je helpen?