Bezwaarprocedure

Zo werkt de bezwaarprocedure van de Belastingdienst

Als jij de aangifte inkomstenbelasting doet kan de Belastingdienst daar vanaf wijken. Als zij het niet eens zijn met wat jij gedaan hebt, zullen we dit ook doen. Je krijgt dan een definitieve aanslag opgelegd niet niet overeenkomt met de ingediende aangifte. Als jij het niet eens bent met de belissing van de Belastingdienst is het slim om daar bezwaar tegen te maken. Dit is hoe de bezwaarprocedure van de Belastingdienst in zijn werk gaat

Aan de bezwaarprodecure van de Belastingdienst zitten een paar formele eisen verbonden waaraan je moet voldoen, anders wordt er niks met je bezwaar gedaan en dat zou zonde zijn. Hoe alles werkt leg ik je graag uit in dit artikel.

Moet ik bezwaar maken tegen de aanslag?

Bezwaar moet je in priniciepe nooit maken, het mag alleen. De Belastingdienst heeft op hun website een handige tool gezet waarbij je makkelijk kunt checken wat je te doen staat als je het niet eens bent met een aanslag. Klik hier om naar de tool te gaan.

Zo maak je bezwaar tegen de aanslag

Op het moment dat je van de Belastingdienst een aanslag of beschikking ontvangt waarmee je het niet eens bent, heb je 6 weken de tijd om hier bezwaar tegen te maken, deze 6 weken kan je verlengen door een ongemotiveerd bezwaar (ook wel: proforma bezwaar) in te dienen, dan krijg je nog eens 6 weken erbij. Langer dan 12 weken kan je het echter niet uitstellen. Weet je niet wat er is misgegaan? Wacht dan niet tot het laatste moment en dien al helemaal niet zelf een ongemotiveerd bezwaar in, maar zoek hulp met iemand die je kan helpen (zoals ik) en dan heeft die persoon ook realistische tijd om ernaar te kunnen kijken.

Zelf bezwaar maken 

Je kan het bezwaar op twee manieren regelen:

  1. Online via de eerder genoemde tool
  2. Via een brief

Het is voor het bezwaar handig om hem zo volledig mogelijk toe te lichten. Hoe meer je erbij vermeldt, hoe makkelijker je het maakt voor jezelf. Als je nu half werk levert en de Belastingdienst daarop reageert zal de reactie ook half zijn waardoor je in de volgende stap beland terwijl dat wellicht helemaal niet hoeft. Nu kan een rechtszaak super leuk zijn, maar als je dat kan voorkomen door een goede motivatie te schrijven is dat een stuk handiger.

Mocht je wat vergeten en nog geen reactie hebben gehad van de Belastingdienst is het wel mogelijk om het bezwaar nog aan te vullen. Je stuurt dan een brief naar de Belastingdienst toe en deze wordt dan toevoegd aan de eerdere documenten die ze ontvangen hebben waardoor ze dit kunnen meenemen. Echter, probeer hier geen gebruik van te maken, tenzij het niet anders kan.

Mondelinge toelichting

De Belastingdienst heeft je ook de mogelijkheid om je bezwaar mondeling toe te lichten. Het is dan wel van belang dat je een brief hebt verstuurd of dat je het online hebt verstuurd. Mocht de Belastingdienst het direct met je eens zijn dan krijg je dat natuurlijk te horen, maar in de overige gevallen kan het zijn dat je gehoord kan worden. Zo krijg jij de mogelijkheid om mondeling toe te lichten wat je bedoelt.

Beslissingsmoment

De Belastingdienst dient na 6 weken met een beslissing te komen op het bezwaar. Zij kunnen deze periode verlegen met nogmaals 6 weken. Mocht het nu super ingewikkeld zijn dan is het in overleg mogelijk dat er later op wordt terug gekomen.

Kostenvergoeding

Het is mogelijk om een kostenvergoeding te krijgen als jij je bezwaarprocedure uitbesteed aan een advisieur. Echter, deze kosten zullen niet overeenkomen met de kosten die jij daadwerkelijk hebt gemaakt, omdat er gebruik wordt gemaakt van een forfaitair systeem van kostentoerekening. Besteed je de bezwaarprocedure niet uit, dan heb je ook geen recht op een kostenvergoeding.

Niet eens met de uitspraak van de bezwaarprocedure

Het kan zijn dat je het niet eens bent met de uitslag van het bezwaar. Je krijgt dan de mogelijkheid om een beroep in te stellen bij de belastingrechter. Dit werkt op een vergelijkbare manier, alleen dan nog net een stukje formeler en daarnaast dien je naar de rechtszaak te gaan. Dit zou ik niet aanraden om zonder adviseur te doen, omdat je de kans om te winnen dan wel erg klein maakt. Deze prodecures kosten erg veel geld dus het belang moet dan ook groot genoeg zijn. Dit is niet iets wat je zomaar even doet.

Ben jij het niet eens met jouw definitieve aanslag inkomstenbelasting? Dan kan je hier een gratis kennismakingsgesprek inplannen en dan kunnen we direct kijken of ik je kan helpen met het opstellen van het bezwaarschrift.

Inkomstenbelasting training

Neem de controle over je financiën

Schrijf je nu in voor Emma’s Tax Law Academy en leer hoe je zelfverzekerd je belastingaangiften en administratie kunt regelen.

Kies de cursus die bij jou past en start vandaag nog!

Lees meer

Aanbevolen voor jou

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?