Je bent belastingplichtig voor de btw indien je een ondernemer bent die met btw belaste prestaties verricht. Dit houdt in dat je goederen of diensten levert die niet zijn vrijgesteld van btw (omzetbelasting).

Bepaalde prestaties zijn vrijgesteld van btw, denk hierbij aan het reguliere onderwijs en de zorg. Ondernemers met een omzet lager dan €20.000,- kunnen er zelf voor kiezen om geen btw meer in rekening te brengen. Dit wordt de kleine ondernemingsregeling (KOR) genoemd. Voor bepaalde ondernemingen kan dit voordeliger uitpakken.

Belastingplichtig voor de btw

Op het moment dat jij jouw onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel zal de Belastingdienst controleren of jij btw belastingplichtig bent. Dit zullen zij doen aan de hand van de gegevens die zij hebben gekregen van de KvK. Op het moment dat jij btw-belastingplichtig wordt bevonden, krijg jij een uitnodiging om btw-aangifte te gaan doen. Dit houdt in dat je btw in rekening moet brengen op de goederen/diensten die je levert aan je klanten/opdrachtgevers.

De Belastingdienst kijkt hierbij niet naar het feit of jij winst maakt of dat er een verwachting is dat jij winst zal maken (winst oogmerk). Het gaat er enkel om dat jij een prestatie verricht die belast is met btw. Indien dit het geval is, ben je ondernemer voor de btw en ben je verplicht om btw aangifte te doen.

Lees ook: Riskeer nooit meer een btw-boete met deze 7 tips!

Op het moment dat je als ondernemer voor de btw wordt gezien, betekend dit niet dat je ook als ondernemer wordt gezien voor de inkomstenbelasting. Hiervoor gelden namelijk andere regels. Zorg dat je voor het doen van de inkomstenbelasting weet of jij ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Kleine ondernemingsregeling

Als startende ondernemer kan het zijn dat jij niet direct een hele hoge omzet behaald. Daarom is er een mogelijkheid om mee te doen met de kleine ondernemingsregeling voor de btw. Indien de omzet lager is dan €20.000,- in een kalenderjaar, kan je op verzoek meedoen met de KOR en hoef je geen btw aangifte meer te doen.

Hoe dat precies werkt lees je in deze blog: Meedoen met de KOR 2020, slim of niet?

Verschillende btw tarieven

Binnen de inkomstenbelasting kennen we verschillende btw tarieven die jij in rekening zou kunnen brengen bij je klanten. Welk tarief jij in rekening dient te brengen heeft de wetgever in verschillende tabbellen opgenomen.

  • Vrijgesteld tarief
  • 0% tarief
  • 9% tarief
  • 21% tarief

Het is handig om te weten welk tarief jij in rekening moet brengen. Zo betalen jouw klanten nooit te veel en houd jij je netjes aan de regels.

Sinds 2020 is het bijvoorbeeld zo dat e-boeken net zoals hardcopy boeken worden belast tegen 9% btw. Eerder was dit niet het geval en was het voordeliger om een hardcopy book te kopen. Nu is dit gelijk getrokken. Onder het 9% tarief vallen o.a. ook voedingsmiddelen, geneesmiddelen en kunst.

Onder de vrijstelling vallen o.a. de zorg, het onderwijs, verzekeringen, beleggingen, de post.

Dit is ook handig om te weten bij het invoeren van jouw administratie zodat jij die fouten niet meer maakt. Voorkom dan ook direct deze fouten.

Kan jij hulp gebruiken bij je boekhouding of heb je andere vragen over financiële kwesties? Neem dan contact op via emma@www.emmastaxlaw.nl en dan help ik je verder.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?