Gedoe met de Belastingdienst, dat is iets wat we maar beter kunnen voorkomen. Toch is een belasting rechtszaak soms niet te voorkomen. Dit betekent echter niet dat jij iets hebt fout gedaan, soms is het ook de inspecteur van de Belastingdienst die iets verkeerd doet. In dit artikel leg ik je graag uit hoe zo’n belasting rechtszaak werkt.

Wij kennen twee soorten belasting rechtszaken, bij de ene daagt de belastingplichtige de Belastingdienst voor de rechter en bij de ander gaat het andersom. Handig om dit verschil goed te weten, want als de Belastingdienst de belastingplichtige voor de rechter daagt, kan je nog wel eens een groot probleem krijgen. Andersom niet.

Belasting rechtszaak tegen de Belastingdienst

Op het moment dat jij het niet eens bent met een beslissing van de Belastingdienst, kan dit uitmonden in een rechtszaak. Het proces gaat als volgt, de Belastingdienst maakt een beslissing die anders is dan wat jij vindt. Je maakt een bezwaar tegen deze beslissing en de Belastingdienst houdt voet bij stuk. Ook zij vinden dat ze gelijk hebben. Na het bezwaar ga je in beroep. Dit betekent dat je een rechtszaak aanspant. Nu is dit wel makkelijker gezegd dan gedaan. En is het altijd aan te raden om hier hulp bij te zoeken en dit niet op eigen kracht te proberen.

Binnen het belastingrecht werken wij met een puntenvergoeding. Dit betekent dat niet de volledige proceskosten kunnen worden vergoed, maar slechts een deel. En deze vergoeding krijg je enkel indien jij in het gelijk wordt gesteld door de rechter.

Belasting rechtszaak tegen de belastingplichtige

Na tweede vorm van een rechtszaak is de rechtszaak tegen de belastingplichtige. Dit gebeurt vaak wanneer er sprake is van een vorm van fraude. Denk hierbij aan belastingontduiking van grote bedragen. Op dat moment kom je in het fiscaal strafrecht terecht en heeft de FIOD ondervonden dat jij fraude hebt gepleegd.

Indien een belastingplichtige een rechtszaak tegen zich krijgt, is dit veelal omdat hij valsheid in geschikte heeft gepleegd. Denk hierbij aan valse facturen in de boekhouding of verwegen punten in de belasting aangifte. De straf die in dit geval kan worden opgelegd is een gevangenisstraf van ten hoogste zes jaar.

Maar een fiscaal strafzaak hoeft niet uit te lopen tot een rechtszaak, het kan ook worden afgedaan met een (bestuurlijke)boete. Hierbij ligt de keus bij de Belastingdienst, dus zelf heb je hier geen invloed op.

Soorten rechtszaken

Net als bij andere rechtszaken zijn er bij de belasting rechtszaak ook verschillende niveau’s van rechtszaken. De eerste is de rechtbank, vervolgens kan er tegen die uitspraak in beroep worden gegaan bij het hof en tot slot kan tegen die uitspraak beroep in cassatie worden aangegaan bij de Hoge Raad. In enkele uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om naar het Europese Hof van Justitie te stappen. 

Zo werkt een belasting rechtszaak in Nederland. Heb jij hier nog brandende vragen over, laat het dan vooral even weten in een reactie hieronder!

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?