Als ondernemer kan je veel op de zaak kopen, maar voor een auto werkt het niet zo makkelijk als met de rest. Als je een auto koopt dien je een keuze te maken of je hem voor de inkomstenbelasting en de btw op de zaak wilt. Deze keuze kan je maar één keer maken. Of jij je nieuwe auto voor de btw op de zaak wilt zetten, ontdek je in deze blog.

Indien je een auto van de zaak koopt dien je een keuze te maken hoe je hem op de zaak wilt. Deze keuze kan je slechts één keer maken. Hoe het werkt voor de inkomstenbelasting en of dat voordelig is, dat lees je hier. In dit artikel gaan we in of het jij de nieuwe auto voor de btw op de zaak wilt zetten.

Privé of zakelijk rijden

Als je een nieuwe auto koopt heb je de keus of je hem voor de btw privé of zakelijk rijdt. Dit hoeft niet dezelfde keuze te zijn als de keuze die je maakt voor de inkomstenbelasting.

Het voordeel als je hem zakelijk rijdt is dat de 21% btw die je bij de aanschaf betaald hebt terug te vorderen is. Hierdoor wordt de auto “goedkoper”. Ook mag je dan de btw terugvorderen op het moment dat je tankt, onderhoud pleegt, de auto wast etc. Maar op het moment dat je de auto privé rijdt, dien je wel een correctie voor het privé gebruik van de auto te maken in de belastingaangifte.

Het maakt hierbij niet uit of de auto gekocht is of dat het een lease auto is. In beiden gevallen mag je de keuze maken.

Privé gebruik

Indien je er voor kiest om de auto zakelijk te rijden dan moet je een correctie van het privé gebruik van de auto maken. Hierbij wordt woon-werk verkeer gezien als privégebruik voor de btw. Het is belangrijk om dit bij te houden in bijvoorbeeld een kilometerregistratie.

De btw betaal je over het werkelijke privé gebruik. Door een sluitende rittenadministratie bij te houden wordt er zo makkelijk duidelijk hoeveel procent je privé en zakelijk rijdt. Maar omdat dit nogal een gedoe is, heeft de belastingdienst een tool ontworpen waarmee jij dit veel makkelijker kunt berekenen. De tool vind je hier. Met behulp van een paar vragen bereken je da eenvoudig wel bedrag je in dient te vullen. In deze tool wordt uitgegaan van 2,7% van de cataloguswaarde inclusief btw en bpm. Dit percentage geldt ook voor leaseauto’s. Indien je een margeauto hebt gekocht of als de auto langer dan 4 jaar in je bezit is, geldt een percentage van 1,5%. Gelukkig helpt de tool je ook daarbij.

Verwerken in de aangifte

Privégebruik geef je altijd op in de laatste aangifte die je in een jaar doet. Dit is de aangifte die je in januari verstuurt naar de Belastingdienst. Je vult dit in, in de categorie 1d privégebruik. In de rechterkolom ‘omzetbelasting’ geef je aan hoeveel btw je moet betalen. In de linkerkolom ‘bedrag waarover de omzetbelasting wordt berekend’ mag je 0 neerzetten. Als er meer privégebruik is, bijvoorbeeld je mobiel dan tel je de bedragen bij elkaar op.

U betaalt de btw voor het privégebruik auto via de laatste btw-aangifte van het boekjaar. In de rechterkolom ‘Omzetbelasting’ van de rubriek privégebruik geeft u de btw aan die u moet betalen. In de linkerkolom ‘Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’ vult u ‘0’ in. Moet u nog ander privégebruik aangeven? Tel de bedragen dan bij elkaar op. 

Maximale correctie

De belastingdienst is de ergste ook niet. Indien jij in de eerste vier jaar na de aankoop van de auto meer belasting voor privé gebruik moet opgeven dan je betaald hebt, dan geldt er een maximale correctie voor het privégebruik. Dit wordt berekend aan de hand van de aangetrokken btw voor onderhoud en gebruik plus 1/5 van de afgetrokken btw bij aankoop.

Voorbeeld

Vorig jaar heb je een tweedehands auto gekocht voor €18.150, deze auto heeft een cataloguswaarde van €75.000 incl btw en bpm. De btw over de auto is €3.150 en is vorig jaar volledig afgetrokken. Voor dit jaar heb je de btw voor het onderhoud (€210) en het gebruik (€525) volledig afgetrokken. De auto wordt ook privé gebruikt, maar de administratie voor privé gebruik is niet bijgehouden.

Normaal geldt hier: 2,7% van €75.000 = €2.025 btw,
maar er is een maximum: €210 + €525 + 1/5 van €3.150 = €1.365
In dit voorbeeld mag je dus €1.365 betalen voor het privégebruik.

Op het moment dat het privégebruik later plaats dan 4 jaar na de aankoop van de auto, of als je bij de aankoop van de auto geen btw kon aftrekken, dan is het verschuldigde bedrag voor privégebruik nooit hoger dan de btw die je in dat jaar hebt afgetrokken voor onderhoud en gebruik.

Voorbeeld

De gegevens van het vorige voorbeeld gelden hier ook.

Normaal geldt hier: 1,5% van €75.000 = 1.125 btw,
maar nu geldt het maximum van: €210 + €525 = €735
In dit voorbeeld mag je €735 voor privé gebruik betalen.

Dit is hoe het werkt of je de auto voor de btw op de zaak wilt hebben. Zoals je kan lezen kan de btw voor privégebruik nooit hoger uitvallen dan de btw die je betaald hebt. Nadelige gevolgen heeft het dus niet, maar directe voordelen hoeven er ook niet direct te zijn.

Kan jij hulp gebruiken bij je boekhouding of heb je andere vragen over belastingen? Neem dan contact op via emma@www.emmastaxlaw.nl en dan help ik je verder.

×

Hoe kan ik je verder helpen?

× Hoe kunnen wij jou helpen?